Dorohoi News Logo

Salariului minim ar putea crește de la 3.000 la 3.300 de lei. Peste 1,8 milioane de români vor primi bani în plus

bani

Salariul minim brut pe țară, garantat în plată, va crește de la 3.000 de lei pe lună la 3.300 de lei pe lună, începând cu data de 1 octombrie 2023.

Nota de fundamentare a proiectului de majorare a salariului minim, pusă în dezbatere publică de reprezentanții Guvernului României, menționează că „începând cu data de 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, prevăzut la art.164 alin.(1) din Legea nr.53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 19,96 lei/oră.”.

Prin această creștere de zece procente vor fi crescute veniturile a aproximativ 1,86 milioane de salariați, care reprezintă aproape o treime din toți angajații din România.

„Majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creșterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor și reducerii muncii la negru. Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată are impact asupra creșterii consumului cu o influență și asupra importului bunurilor de consum”, se mai arată în proiectul pregătit de Ministerul Muncii.

economic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web