Dorohoi News Logo

În viitor vom folosi tot mai puțini bani lichizi. Vezi care va fi valoarea maximă pe care o vom putea plăti cash la magazin

bani

Suma maximă pe care o vom putea folosi la magazine va fi mai mică și va scădea în anii următori. Prin legea prin care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament, se urmărește reducerea folosirii banilor lichizi în tranzacții.

Concret, începând cu luna ianuarie 2024, suma maximă pe care persoanele fizice o vor putea cheltui într-o tranzacție va fi de cel mult 5000 de lei. Pentru orice produs care depășește această valoare va trebui să folosim cardul. Din luna ianuarie 2025, suma maximă care va putea fi folosită va scădea la 2500 de lei pe tranzacție.

În același timp, firmele vor putea face tranzacții între ele până la o valoare de cel mult 1000 de lei.

În ceea ce privește plățile dintre persoanele fizice, va exista un prag de 10.000 de lei. Cu alte cuvinte, dacă cineva dorește să vândă o mașină și întocmește un contract de vânzare-cumpărare, tot ce depășește valoarea de 10.000 de lei se va face doar prin virament bancar.

Aceeași lege interzice fracționarea plăților. Pe de altă parte, firmele nu vor mai avea voie să aibă la finalul zilei în casierie mai mult de 50.000 de lei în numerar. Dacă suma este mai mare, autoritățile pot confisca 25%.

Prin toate aceste măsuri, executivul vrea să reducă situațiile în care nu se emit facturi și se încasează bani la negru.

Pentru noile reguli, Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament, însă proiectul este blocat pentru moment la curtea constituțională.

economic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web