Dorohoi News Logo

Inflația a scăzut până la sub 9% în România. În septembrie s-au ieftinit unele alimente de bază, dar s-au scumpit la produsele nealimentare

inflatie

Potrivit datelor oferite de reprezentanții Institutului Național de Statistică, rata inflației pentru luna septembrie 2023 a coborât la 8,83 procente. Valoarea procentuală medie de creștere prețurilor a fost de 5,74%.

Astfel, în luna anterioară, cel mai mult s-au scumpit cartofii (6,7%), în cazul pâinii și al laptelui s-a înregistrat o scumpire de 0,3%, respectiv 0,4%. Aceste creșteri minimale au fost determinate și de impunerea ordonanței de urgență adoptate la finalul lunii iunie, prin care adaosul comercial la producător și în supermarketuri a fost plafonat la 20%.

În aceeași lună s-au înregistrat și unele ieftiniri la ulei -2%, fructe -2% și făină -4%.

În cazul mărfurilor nealimentare, prețurile au crescut în medie, în ultima lună, cu +1%, remarcând o scumpire de 1,5% a hainelor, 2% a detergenților și a combustibililor și 1,6% a facturilor la energie electrică.

În plus, s-au majorat tarifele la servicii cu un procent, a biletelor de avion cu 2,7% și 1,3% a prețurilor practicate de restaurante.

economic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web