Dorohoi News Logo

Puterea de cumpărare a românilor în comparație cu ceilalți europeni. Cum se situează România în raport cu vecinii săi?

alimente

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, calculate de Eurostat, România și Bulgaria au cel mai scăzut nivel al prețurilor pentru bunurile de consum și serviciile din componența consumului final al gospodăriilor populației. Astfel, prețurile produselor și serviciilor sunt cu  41% mai mici decât media UE. 

Pe de altă parte, cel mai ridicat nivel al prețurilor pentru consumul final al gospodăriilor populației s-a înregistrat în Danemarca (49% peste media UE), urmată de Irlanda (42% peste media UE), Luxemburg (37% peste media UE) și Finlanda (26% peste media UE).

Datele Eurostat, arată că România este cel mai ieftin stat membru pentru grupa „Alimente și băuturi nealcoolice„ (72%) și la grupa „Articole de mobilier, echipamente de uz casnic și întreținerea curentă a locuinței” (71%).

În ceea ce privește valoarea indicelui de volum al PIB pe locuitor, calculat pe baza PPC, România împreună cu Ungaria, se situează la nivelul de 76% din media Uniunii Europene, în timp ce Bulgaria se află cu 38% sub media UE.

economic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web