Dorohoi News Logo

Sprijin din partea Comisiei Europene pentru producătorii agricoli

agricultura

Comisia Europeană a aprobat un sprijin, în valoare de 37,6 milioane de euro, solicitat de România, în vederea sprijinirii producătorilor de usturoi și tomate, în contextul agresiunii Rusiei asupra Ucrainei.

Ajutoarele din cadrul schemei vor fi sub forma unor granturi directe cu valoare limitată. Măsura va fi deschisă producătorilor de tomate în spații protejate (precum serele) și producătorilor de usturoi care riscă să piardă lichiditate financiară din cauza dificultăților de pe piața agricolă provocate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

În cadrul schemei României, ajutorul nu va depăși 280 000 EUR per beneficiar și se va acorda cel târziu până la 30 iunie 2024. Comisia a concluzionat că schema este necesară, adecvată și proporțională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE și cu condițiile stabilite în Cadrul temporar de criză și de tranziție. Pe baza acestor considerente, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

De asemenea, Guvernul României urmează să aprobe o schemă de „Ajutor de minimis pentru aplicarea Programului de susţinere a producţiei de cartof de consum” în anul 2024.

În pus, Guvernul va elabora o schemă de ajutor de stat pentru compensarea creşterii accizei la motorină.

Tot prin hotărâre de Guvern se va aproba și schema de ajutor de minimis pentru sprijinirea beneficiarilor de ajutor de stat în contextul crizei economice generate de pandemia Covid-19 afectaţi de creşterea ROBOR.

economic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web