Dorohoi News Logo

Cosmote, primul operator care majoreaza tarifele

Cosmote-Logo

Cosmote Romania, al treilea mare operator de telefonie mobila de pe piata locala, si-a anuntat o parte din clientii utilizatori de cartele preplatite ca, de la 1 martie, tarifele in toate retelele nationale, atat pentru apeluri, cat si pentru SMS-uri, se vor majora cu 2 eurocenti.
   Potrivit specialistilor, este pentru prima data cand o companie de telefonie mobila din Romania majoreaza tarifele. Astfel, pana in prezent, o parte dintre clientii Cosmote utilizatori de cartele prepay au fost instiintati prin SMS ca, de la 1 martie, tarifele in toate retelele nationale vor fi de 18 eurocenti pe minut/apel voce standard si de 7 euro­centi pentru un SMS, aplicabile dupa consumul minutelor si SMS-urilor in­cluse. „Ajustarea usoara a tarifelor stan­dard de voce si a celor pentru SMS si voce dupa terminarea minutelor din pa­chet este aplicabila numai utilizatorilor de cartele preplatite si a fost notificata in mod corespunzator acestora. Cosmote ofera unele dintre cele mai competitive extraoptiuni de pe piata, cu tarife foarte atractive. Apreciem ca aceasta modi­ficare va avea un impact minor asupra utilizatorilor de cartele preplatite, deoa­rece majoritatea are deja activate extra­optiuni”, au declarat pentru „Finan­ciarul” oficialii Cosmote Romania, scrie financiarul.com
   Reprezentantii companiei nu au mentionat insa si care este motivul ce sta in spatele acestei masuri. Am putea spune insa ca majorarea tarifelor se vrea o aliniere cu ceilalti operatori, in masura in care la Orange si Vodafone tarifele pentru apelurile nationale sunt de 0,18 euro pe minut. Spre exemplu, la Orange, la planul tarifar Unic (care presupune convorbiri la orice ora, in orice retea, la acelasi pret), apelurile nationale in alte retele costa 0,18 euro, iar SMS-urile costa 0,05 euro. Un exemplu similar vine si de la Vodafone, unde, pentru planul tarifar Simplu (convorbiri la un tarif unic in orice retea, indiferent de ora sau de zi), apelurile catre alte numere sunt taxate cu 0,18 euro pe minut, iar SMS-urile cu 0,05 euro. „Cosmote profita de faptul ca a strans o masa mare de clienti care vorbesc in retea si care au grupuri de prieteni la care le este greu sa renunte. Asa ca respectivii clienti ori raman in retea, ori pleaca. Daca aleg sa plece insa din cauza ca tarifele au crescut, se vor lovi de aceeasi problema, ceilalti opera­tori practicand tarife similare. Deci aceia care pleaca se duc la conditii identice”, a declarat pentru „Financiarul” Dinu Malacopol, CEO al Digital Cable Sys­tems, unul dintre cei mai importanti ju­catori de pe piata locala de teleco­­mu­nicatii. „E un semn ca piata a ajuns la saturatie, insa nu cred ca va fi un trend general, acesta de majorare a tarifelor”, mai spune Malacopol.
   Potrivit specialistilor, intrarea in vi­goa­re a acestei masuri de la 1 martie va aduce companiei o crestere a nive­lului ARPU (venitul mediu per utilizator), indicator care a avut de suferit de pe urma crizei, clientii fiind obligati sa-si rationalizeze consumul, generand, in cele din urma, venituri mai mici pentru ope­ratori. Analizand lucrurile din punc­tul de vedere al ARPU, aceasta masura ar fi a doua miscare din partea Cosmote in ultima perioada. Anterior, operatorul a lansat extraoptiunea de 5.000 de minute in retea la pretul de 6 euro. Ofertele din aceeasi categorie ale rivalilor, cele care presupuneau 3.000 de minute in retea, au aparut la pretul de 5 euro. Potrivit specialistilor, la acest nivel minutele in retea sunt sinonime cu minutele neli­mitate si, de cele mai multe ori, acestea nu vor fi consumate. Exact pe acest lucru a mizat si Cosmote, care insa a aruncat pe piata un numar mai mare de minute pentru a atrage atentia clientilor.
   De asemenea, pentru companie, mo­di­ficarea ar putea fi legata si de tarifele de interconectare. Astfel, pen­tru Cos­mo­te, incepand cu luna iulie, tarifele de in­te­r­co­nec­tare vor scadea pana la valoarea de 5,03 euro­centi/mi­nut, de la 5,67 euro­centi/minut. Po­trivit analistilor, aceasta decizie va micsora veniturile operatorilor vizati cu 3%-5%,  iar profitul va scadea cu 6%-8%.(DorohoiNews.ro)
 

economic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web