Dorohoi News Logo

Într-un singur an cartofii s-au scumpit cu 50 la suta

cartofi

În toamna fiecărui an, la strânsul recoltei, cultivatorii de cartofi deplângeau preţul mic al cartofilor, preţ care nu le acoperea nici măcar cheltuielile, darmite să le ofere un câştig. Costurile tot mai mari la carburant şi ierbicide, dar şi importurile de cartofi i-au scos pe mulţi dintre ei de pe piaţă. Cu toate acestea, ei au reluat în fiecare primăvară ciclul agricol, dar din păcate, pe suprafeţe tot mai mici.

Vremea rea şi scăderea importurilor au crescut preţurile
În ultimele 12 luni însă, din cauza scăderii importurilor, a condiţiilor meteo neprielnice şi a reducerii numărului de cultivatori, preţul pentru un kilogram de cartofi a crescut cu aproape 50%. Românii consumă anual circa 3 milioane de tone de cartofi, iar producţia de anul trecut a României s-a ridicat la mai puţin de un milion de tone. Astfel, ea acoperă doar o treime din cantitatea cerută de piaţa internă.

Importurile au menţinut preţul scăzut
În aceste condiţii, ţara noastră a fost nevoită să importe cantităţi importante de cartofi. Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, în primele 11 luni ale anului trecut România a importat 53.000 de tone de cartofi, în valoare de 9,5 milioane de euro. Importurile au ţinut preţurile jos, bucurie pentru cumpărători, dar au echivalat cu o condamnare la moarte pentru producătorii autohtoni.

Conform specialiştilor, preţurile cartofilor vor continua să crească. Aceştia apreciază că perspectivele pentru o producţie mare în acest an nu sunt foarte optimiste. Cu toate acestea, o estimare clară asupra dimensiunulor şi calităţii producţiei de cartofi a lui 2011 nu se va putea face decât în a doua jumătate a anului. (DorohoiNews.ro)
 

economic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web