Dorohoi News Logo

Topul mondial al scumpirilor

scumpiri

Benzina, biletele de avion, ciocolata, cafeaua, mobila şi chiar săpunul vor avea preţuri din ce în ce mai mari la nivel mondial. Tot consumatorii vor suporta costurile din ce în ce mai mari ale materiilor prime, în timp ce inflaţia ajunge la cote tot mai ridicate. Ce se va mai scumpi în viitorul apropiat şi de ce?

Inflaţia ajunsă la cote tot mai ridicate dă bătăi de cap guvernanţilor din întreaga lume. La nivelul Uniunii Europene, rata anuală a inflaţiei a ajuns la 3,1% în martie, cu 1,1 puncte procentuale peste rata înregistrată în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor publicate vineri de Eurostat. De la începutul acestui an, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură din cadrul ONU a avertizat în fiecare lună că preţurile alimentelor au depăşit noi recorduri.

Materiile prime, tot mai scumpe

Deşi oficiali cu funcţii înalte, printre care Robert Zoellick, preşedintele Băncii Mondiale, au cerut guvernanţilor să facă din acest fenomen o prioritate mondială, nu s-au luat încă decizii concrete, iar preţurile continuă să se majoreze. La pompă, preţul benzinei a crescut peste tot în lume. Tensiunile din ţările arabe sunt cele care au cauzat fluctuaţii pe pieţele petroliere internaţionale şi, având în vedere că situaţia rămâne incertă, analiştii se aşteaptă ca preţul barilului de ţiţei să crească în continuare. Însă benzina nu este singurul lucru care trebuie să-i îngrijoreze pe şoferi.

În numai câteva luni, cauciucul natural s-a scumpit cu 75%, ceea ce se va reflecta în scumpirea anvelopelor. Pirelli a anunţat deja că, de la 1 iunie, va mări preţurile cu până la 12%. Din cauza cotaţiilor ridicate ale barilului de petrol, preţurile biletelor de avion au crescut, iar tendinţa ascendentă va continua. În intervalul septembrie-februarie, companiile aeriene americane au majorat preţurile cu 22%, potrivit CNBC. În plus, operatorii aviatici vor să introducă noi taxe pentru a-şi spori câştigurile, scrie adevarul.ro.

Cu toate că încă nu am simţit acest lucru, ciocolata se va scumpi în curând. Preţul tot mai ridicat al boabelor de cacao este un efect mai puţin cunoscut al protestelor din ţările africane. Conflictele din Coasta de Azur, stat care produce aproximativ 40% din recolta mondială de boabe de cacao, au blocat exporturile, fiind astfel responsabile pentru scumpirea ciocolatei. În martie, cotaţiile boabelor de cacao au atins nivelul maxim din ultimii 32 de ani. Preţul boabelor de cafea a ajuns, în februarie, la nivelul maxim din ultimii 14 ani. Specialiştii pun fenomenul pe seama recoltelor slabe din ultimii ani. (DorohoiNews.ro)
 

economic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web