Dorohoi News Logo

Cu cât ne vor scumpi regenerabilele factura la curent în acest an

panou-solar

Creşterea accelerată a producţiei de energie din surse regenerabile se va resimţi tot mai mult în facturile de electricitate ale populaţiei. Deja, de la începutul anului, în tarifele consumatorilor casnici a fost introdusă o creştere de circa 1,5 euro pentru fiecare megawatt-oră consumat, dar până în decembrie suma s-ar putea tripla.

Totul depinde de momentul în care va intra în vigoare noua schemă de sprijin a energiilor verzi, care acum aşteaptă avizul Comisiei Europene. Autorităţile speră ca până în august să primească aprobarea de la Bruxelles.

Urmează noi ajustări

Cu cât schema se va aplica mai repede, cu atât valoarea subvenţiilor pentru energiile din surse regenerabile, suportate de consumatori, va fi mai mare.

Astfel, odată cu aplicarea noului bonus, estimările preliminare ale ANRE arată că impactul în preţul energiei electrice la consumatorul final va fi de circa 2 - 4,5 euro/MWh, în 2011. În prezent, tariful mediu plătit de consumatorii casnici este de circa 105 euro/MWh.

2017, vârful maxim de presiune

Pe de altă parte, potrivit calculelor ANRE făcute pe baza evoluţiei prognozate a capacităţilor instalate în centrale care folosesc resurse regenerabile, valoarea maximă care ar trebui suportată de consumatori va ajunge, în 2017, la circa 30 euro/MWh.

După acest an, nivelul va începe să scadă, ca urmare a faptului că, din 2018, producătorii de energie eoliană vor primi din nou câte un certificat verde/MWh
Aceste certificate verzi trebuie cumpărate de furnizorii de electricitate (într-un procent stabilit de ANRE), care mai departe transferă costurile consumatorilor finali. (DorohoiNews.ro)

 

economic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web