Dorohoi News Logo

Agenţii economici vor scoate din buzunar 200 de euro pentru etichetă UE ecologică

ecologic

Agenţii economici care vor ca produsele lor să beneficieze de etichete UE ecologice vor trebui să achite în prealabil o taxă de 200 euro pentru ca specialiştii Ministerului Mediului să proceseze cererea formulată.

Astfel, potrivit unei noi Hotărâri de Guvern, orice solicitare pentru acordarea unei etichete UE ecologice pentru produsele introduse pe piaţă este supusă plăţii unei sume care reprezintă taxa pentru procesarea cererii respective. Această taxă, percepută de Ministerul Mediului, ca autoritate competentă pentru acordarea etichetei UE ecologice, este de 200 euro la cursul BNR din ziua plăţii. Sumele care vor fi adunate din plata acestei taxe vor fi vărsate integral la bugetul de stat.

Actul normativ stabileşte ca autoritate competentă pentru acordarea etichetelor ecologice Ministerul Mediului, însă evaluarea dosarului va fi făcută de Comisia pentru etichetă UE ecologică, organ consultativ, fără personalitate juridică, înfiinţat pe lângă Ministerul Mediului. Din acestă Comisie vor face parte trei reprezentanţi ai Ministerului Mediului, câte un reprezentant al Ministerului Economiei, Ministerului Tursmului, Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, Agenţiei pentru Protecţia Consumatorului, al Gărzii de Mediu, plus trei reprezentanţi ai institutelor de cercetare din domeniul protecţiei mediului şi câte doi reprezentanţi ai patronatelor şi ai ONG-urilor cu activitate în domeniu.

Pentru constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor sunt desemnate Garda Naţională de Mediu şi ANPC. Actul normativ prevede şi sancţiuni pentru contravenţiile comise şi acestea constau în amenzi cuprinse între 5.000 lei şi 10.000 lei.

Astfel, introducerea pe piaţă a produselor care poartă eticheta UE ecologică fără să fi fost acordat dreptul de a purta aceasta etichetă, precum şi refuzul operatorului economic de a prezenta contractul referitor la condiţiile de utilizare a etichetei UE ecologice sau introducerea pe eticheta UE ecologică a altor menţiuni decât cele legale reprezintă contravenţii şi vor fi sancţionate cu amenzi cuprinse între 5.000 si 10.000 lei.

Eticheta ecologică este un simbol grafic, şi/sau un text descriptiv aplicat pe produs sau ambalaj, într-o broşură sau alt document informativ care însoţeste produsul şi care oferă informaţiile necesare cu privire la criteriile ecologice ale produselor oferite pe piaţă. Sursa:capital.ro

Scopul introducerii etichetei ecologice este de a promova produsele care au un impact redus asupra mediului, etichetarea ecologică fiind o acţiune voluntară. Apărută în 1992, eticheta ecologică a Uniunii Europene reprezintă o schemă de certificare menită să ajute consumatorii europeni să identifice produsele şi serviciile care nu afectează mediul înconjurator în nici un moment al existenţei lor. (DorohoiNews.ro)
 

economic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web