Dorohoi News Logo

Pensionarii vor plăti CAS doar la diferenţa de bani care depăşeşte 740 de lei

pensionari

Curtea Constituţională a decis ca pensionarii cu pensii mai mari de 740 de lei nu vor mai plăti contribuţia la asigurările de sănătate de 5,5% pe întreaga pensie, ci doar pe diferenţa de bani care depăşeste plafonul minim.

"Cu unanimitate de voturi, Curtea a constatat că dispozițiile art.259 alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, sunt constituționale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei",
se arată în motivarea CCR.

Decizia este definitivă şi general obligatorie. Argumentația reținută în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Peste 8.000 de persoane care au pensii de peste 740 de lei au depus plângeri pe 11 aprilie la registratura Tribunalului Argeş şi au cerut anularea OUG 107/ 2010, în baza căreia li se reţine din pensie 5,5 la sută pentru contribuţiile de sănătate, ei solicitând şi restituirea sumelor reţinute până acum.

Au fost depuse 8.000 de plângeri pe contencios administrativ la secţia de litigii de muncă a Tribunalului Argeş. Ei cer anularea ordonanţei în baza căreia celor care au pensii mai mari de 740 de lei li se reţine cota pentru asigurări sociale de sănătate. Depunerea plângerilor a început de luni, continuă şi azi, când este lume foarte multă la coadă, la registratură. Avem doar cinci complete de judecată, din această cauză termenele fixate pentru judecare sunt pentru septembrie-decembrie anul acesta şi vor fi fixate şi pentru anul viitor la un asemenea ritm de depunere a plângerilor şi a volumului de muncă necesar soluţionării acestora", a declarat, pe 11 aprilie, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Argeş, judecător Ion Fundătureanu.

economic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web