Dorohoi News Logo

ROVINIETA, banii înapoi! Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională

sigla

Avocatul Poporului (AP) a sesizat Curtea Constituţională a României (CCR) cu excepţia de neconstituţionalitate a unor prevederi din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare şi a celui de trecere pe reţeaua de drumuri naţionale din România, se arată într-un comunicat al AP.

"Avocatul Poporului a apreciat că dispoziţiile art. 8 alin. (3) şi ale Anexei nr. 4 din Ordonanţa Guvernului nr. 15/2002, aprobată prin Legea nr. 424/2002, încalcă prevederile art. 1 alin. (5), art. 11 şi ale art. 20 din Constituţia României. În considerarea jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului şi a Curţii Constituţionale, Avocatul Poporului a reţinut că textul legal criticat, ce stabileşte obligativitatea plăţii unei sume cu titlu de despăgubire, pe lângă amenda contravenţională, nu îndeplineşte cerinţele de previzibilitate impuse de art. 1 alin. (5) din Constituţie, întrucât nu reglementează, într-o manieră clară şi previzibilă, natura juridică a tarifului de despăgubire şi nici modalitatea de aplicare a dispoziţiilor privind plata acestuia", relevă comunicatul, scrie Agerpres.

Avocatul Poporului: "Este un ABUZ să-i obligi pe cei sancţionaţi să plătească ROVINIETA pe un an"
În materia contravenţiilor, ţinând seama de natura juridică de sancţionare a unui comportament ilicit, este necesar să existe o legislaţie clară, precisă, adecvată, proporţională, care să nu dea naştere la interpretări şi aplicări diferite din partea persoanelor împuternicite şi a autorităţilor publice cu atribuţii în aplicarea normei contravenţionale şi de verificare a legalităţii aplicării acesteia, afirmă AP.

În argumentele sale, Avocatul Poporului a susţinut că legiuitorul este ţinut să asigure cadrul legal, astfel încât cetăţenilor să nu le fie imputabile efectele unei interpretări şi aplicări arbitrare a unui act normativ cu dispoziţii impredictibile, într-un stat în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor reprezintă valori supreme recunoscute şi garantate la nivel constituţional prin prevederi din Legea fundamentală.

"Totodată, Avocatul Poporului a înaintat preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru un raport special cu privire la această problemă, în care a sesizat atât inadvertenţele legislative existente şi a prezentat unele greşeli, abuzuri sau excese de zel comise de personalul împuternicit al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România şi de autorităţile implicate în procesul de aplicare a dispoziţiilor legale cu privire la achitarea tarifului de utilizare a reţelei de drumuri naţionale în România", se mai arată în comunicat. Sursa: realitatea.net

economic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web