Dorohoi News Logo

Economii în criză: Cât câștigă o firmă dacă angajează cinci absolvenți

economii de criza

Companiile care angajeaza tineri fara experienta, persoane trecute de o anumita varsta sau cu handicap, in general categorii defavorizate pe piata muncii, primesc din partea statului anumite facilitati care se traduc prin economii importante la sfarsit de an.

In contextul actual, in care firmele se zbat pentru mentinerea pe linia de plutire, iar principiul general valabil ca succesul este realizat printr-o crestere a veniturilor si nu o diminuare a cheltuielilor nu mai poate fi respectat, orice economie, cat de mica, devine foarte importanta", a afirmat consultantul fiscal George Niculescu, partener al firmei Tax&Business Solutions, pentru Ziare.com.

Cat economiseste o firma cu zece angajati, dintre care cinci absolventi

Absolvent al unei institutii de invatamant = persoana care a obtinut o diploma sau un certificat de studii, in conditiile legii, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii;

Indicator social de referinta = unitatea exprimata in lei la care sunt raportate platile suportate din bugetul asigurarilor pentru somaj (valoarea sa la acest moment este de 500 de lei).

Facilitatea:


Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant sunt (1) scutiti, pe o perioada de 12 luni (18 luni in cazul persoanelor cu handicap), de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj, aferenta absolventilor incadrati, si (2) primesc lunar, pe aceasta perioada, pentru fiecare absolvent:

a) o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;

b) o suma egala cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;

c) o suma egala cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.
Precizare: Absolventii trebuie sa fie angajati pe o perioada de minimum 3 ani.

In baza acestor prevederi legale, consultantul George Niculescu a realizat cateva estimari cu privire la reducerile de costuri care pot fi realizate de un angajator.

O firma cu zece angajati platiti, din care doi absolventi de studii superioare, doi absolventi de scoli postliceale si un absolvent al scolii de meserii, cu cheltuieli salariale anuale totale de 246.813 lei, realizeaza o economie anuala de aproximativ 16%, respectiv de 38.784 de lei/pe an.

Salariatul si angajatorul "impart" costurile aferente contributiilor la asigurarile pentru somaj. Facilitatea se acorda doar in cazul contributiei platite de angajator.

Contributiile platite de angajator:

Facilitati angajatori - contributii angajator

Total cheltuieli salariale/luna: 20.568 lei

Total cheltuieli salariale/an: 246.813 lei

Scutire de la plata contributie de somaj/luna: 32 lei

Scutire de la palata contributie de somaj/1 ani: 384 lei

Valoarea indicatorului social/luna (doua persoane sudii superioare, doua persoane studii postliceale, o persoana studii liceale): 3.200 lei

Valoarea indicatorului social/luna (doua persoane sudii superioare, doua persoane studii postliceale, o persoana studii liceale)/ 1 an: 38. 400 lei

Total economii/an: 38.784 lei

Ponderea economiilor in total cheltuieli salariale/an: 15.71%

Angajatorii care pastreaza absolventii si dupa perioada obligatorie de 3 ani, pentru fiecare an suplimentar primesc un ajutor financiar egal cu suma aferenta contributiilor sociale datorate de angajatori (contributia de asigurari sociale, contributia de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, contributia pentru asigurari sociale de sanatate si contributia de asigurari pentru somaj) pentru aceste persoane.

Acest nou ajutor poate fi acordat pe o perioada de cel mult 2 ani.

Conform datelor transmise de Agentia Nationala pentru Ocuparea fortei de Munca (ANOFM) Ziare.com, firmele romanesti au angajat anul trecut 5.421 de absolventi prin subventionarea locului de munca, cei mai multi dintre acestia (peste 2.800) fiind absolventi de studii superioare.

De asemenea, in primele patru luni ale anului curent, s-a realizat incadrarea a 1.198 de absolventi.

sursa: ziare.com

 

DorohoiNews.ro



economic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web