Consumatorii vulnerabili care folosesc energia electrică pentru încălzirea locuinţei pe timp de iarnă ar putea primi ajutoare pentru căldură, începând din acest an. Valoarea acestora ar urma să varieze între 240 lei/lună pentru familiile/persoanele cu venituri lunare până la 155 lei/persoană şi 48 lei pentru persoanele cu venituri de până la 615 lei/persoană.
Ajutor pentru incalzire
Măsurile sunt incluse într-un proiect de Ordonanţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece.
Potrivit acestuia, 24.000 de familii şi persoane singure ar urma să beneficieze de aceste facilităţi.
În proiect se menţionează că ajutoarele acoperă între 100% şi 20% dintr-un consum maxim de aproximativ 16 kwh/zi.
Introducerea ajutoarelor pentru utilizarea energiei electrice în scopul încălzirii locuinţelor este determinată de faptul că s-au înregistrat zone în care nu există posibilitatea furnizării de energie termică în sistem centralizat sau în care costul de producţie al acesteia este prea mare pentru a putea fi suportat de cetăţeni.
Potrivit unei alte prevederi a proiectului, cuantumul ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei cu gaze naturale variază între 262 lei/lună pentru familiile/persoanele cu venituri lunare de până la 155 lei şi 20 lei pentru cele cu venituri de până la 615 lei/lună.
Pe de altă parte, prin proiectul menţionat este adoptat indicatorul social de referinţă (ISR) ca element de raportare a cuantumurilor ajutoarelor şi nivelurilor de venituri, în conformitate cu prevederile articolului 14 din Legea asistenţei sociale nr.292/2011. Pentru 2013, valoarea ISR este de 500 lei.
În ceea ce priveşte ajutoarele pentru încălzirea locuinţei cu energie termică în sistem centralizat, se menţine sistemul actual, valoarea acestora variind între o compensare procentuală de 90% din factura pentru energia termică.
Consumatori vulnerabili sunt persoanele singure/familiile care nu-şi pot asigura menţinerea locuinţei în condiţii adecvate de temperatură şi ale căror venituri medii lunare pe membru de familie sunt situate între 1,572 ISR (786 lei - n.r.) în cazul familiilor şi 2,164 ISR (1.082 lei - n.r.) în cazul persoanei singure.
Cum primeşti banii
Pentru a primi aceste sume, consumatorii trebuie să prezinte documente justificative privind componenţa familiei, veniturile realizate şi situaţia juridică a locuinţei, pentru a se evita acordarea de drepturi necuvenite şi înregistrarea de debite ce nu pot fi recuperate.
De asemenea, potrivit proiectului va exista o verificare, prin anchetă socială, a îndeplinirii de către solicitanţi a condiţiilor de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei. sursa: evz.ro