Dorohoi News Logo

Atentie, de azi, 1 octombrie, începe avalanşa scumpirilor

scumpire

Finalul de an va fi greu pentru români. Din octombrie, vor fi asaltaţi de scumpiri care vor creşte nu doar costul întreţinerii lunare ci şi preţurile alimentelor.

Pe lângă creşterea preţului la gaze, în octombrie se majorează anumite dări şi soseşte şi termenul de plata pentru anumite impozite. La 1 octombrie se calculează cursul pentru accizele din 2014.

O nouă scumpire la gaze
După majorarea din iulie, de la 1 octombrie creşte din nou preţul gazelor. Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, a declarat recent că populaţia va plăti 1% în plus, iar companiile 2%, pentru gazele naturale.

Potrivit calendarului, tarifele ar fi trebuit să se majoreze cu 2% pentru populaţie şi cu 3% pentru companii, dar datorită rezervelor existente creşterea va fi mai mică, asigură Havrileţ. Scumpirea se va reflecta nu doar în costul întreţinerii, dar şi în cel al produselor, inclusiv al celor alimentare, întrucât producătorii vor transfera această scumpire consumatorilor.

Cazare mai scumpă în cămine
Totodată, începerea anului studenţesc a venit cu preţuri mai mari la cazare. Căminele din Braşov, de exemplu, au crescut tarifele cu 10%.

Preţ mai mare la rovinietă
Şi rovinietele s-ar putea scumpi, cu peste 50%, de la jumătatea lunii viitoare, potrivit unui proiect de lege al Departamentului pentru Infrastructură.

Penalităţi pentru neplata taxelor
Octombrie vine şi cu veşti proaste pentru cei care nu au plătit dările. Cine nu a achitat până la 1 octombrie impozitele locale va plăti 2% penalizare pentru fiecare lună de întârziere.

Se plăteşte impozitul agricol
Şi tot la capitolul dări... Până la data de 25 octombrie va trebui achitat 50% din impozitul pe veniturile din activităţi agricole. Valoarea acestuia reprezintă 16% din norma anuală de venit. De calcularea impozitului se ocupă fiscul.

Clauzele abuzive, denunţate

Prima zi de octombrie vine şi cu veşti bune pentru consumatori, care obţin un drept în plus. Este vorba despre procesele pe care Autoritatea Română pentru Protecţia Consumatorilor sau o asociaţie de clienţi cu minim 3.000 de membri le vor intenta furnizorilor de servicii, pentru clauze abuzive din contracte. Dacă reclamanţii obţin câştig de cauză, atunci prevederea abuzivă va fi scoasă din toate contractele furnizorului de serviciu, fie că e vorba de contract de credit, de furnizare de gaze, electricitate etc., ceea ce poate scădea costurile contractelor.

Accizele s-ar putea ieftini
Pe 1 octombrie Banca Centrală Europeană (BCE) va prezenta cursul în funcţie de care vor fi calculate accizele, care intervin în preţul benzinei, al băuturilor alcoolice, al ţigărilor etc. Pentru acest an, accizele s-au calculat în funcţie de cursul de la 1 octombrie 2012.

Vestea bună este că, la 1 octombrie 2013 avem şanse ca acest curs să scadă, deci şi accizele să se ieftinească. Anul trecut pe vremea aceasta leul a fost foarte slab, Banca Centrală Europeană anunţând o cotaţie de 4,5223 lei/euro.

Deşi nu ştim încă ce curs vom avea pe 1 octombrie, ne putem orienta după evoluţia din ultimul timp a leului. Vineri, BNR indica un curs de 4,4551 lei/euro, cu 1,5% sub cel de la 1 octombrie anul trecut. În plus, în ultimul timp, leul a crescut faţă de euro. Prin urmare, dacă nu au loc mari schimbări pe piaţa valutară, am putea asista la o ieftinire a accizelor cu 1% sau chiar peste, anul viitor. sursa: evz.ro

 

DorohoiNews.ro



economic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web