Dorohoi News Logo

Câmpeanu: Vrem mărirea alocaţiilor pentru copii în funcţie de venituri, dar Constituţia nu ne lasă

Câmpeanu

„Nu vă pot spune dacă vom găsi sau nu resursele respective. (...) Este în atenţia noastră, este în atenţia primului-ministru şi, în măsura în care o să găsim o posibilitate... Vă spun că am fi găsit-o foarte uşor dacă nu am fi restricţionaţi de acest lucru, şi anume că trebuie să mărim absolut toate alocaţiile", a spus Câmpeanu.

Aceasta a explicat că nu se pot mări în mod diferenţiat alocaţiile pentru copii, pentru că prin Constituţie se prevede că este un drept universal, iar dacă o mărire este făcută în funcţie de venituri, Curtea Constituţională va spune imediat că legea nu e constituţională.

„Căutăm în continuare să găsim acele căi de a ajuta familiile sărace şi cu copii mulţi. (..) Aceşti bani nu sunt neapărat folositori cuiva, nu vorbesc de milionari, dar unei persoane care câştigă câteva mii de lei şi care nu va sta niciodată într-un leu sau doi pe care noi îi dăm în plus la alocaţie, în timp ce, pentru o familie foarte săracă, contează foarte mult şi un leu, doi, dacă alocăm în plus", a mai spus Mariana Câmpeanu.

Câmpeanu a mai arătat că Executivul se află în acest moment în analiza bugetului pentru anul viitor şi a amintit că o măsură luată deja a fost mărirea alocaţiei pentru familiile cu mai mulţi copii, cu 30%, precum şi mărirea plafonului pentru a fi eligibil pentru acordarea acestor bani, de la 320 de lei, la 550 de lei.

Ministrul Muncii a ţinut să precizeze că se ia în calcul ca, la revizuirea Constituţiei, să existe posibilitatea măririi alocaţiilor în funcţie de veniturile părinţilor.

„Eu cred că l-aţi auzit şi pe premier şi cred că m-aţi auzit şi pe mine anul trecut şi anul acesta că suntem foarte îngrijoraţi de faptul că alocaţiile pentru copii sunt foarte mici, că nu s-au mai mărit din 2008- 2009, că nu sunt singurele indemnizaţii care nu sunt mărite, în aceeaşi situaţie sunt şi cele pentru persoanele cu handicap (..). Legat de alocaţia pentru copii, după cum s-a prezentat şi fişa financiară, mărirea la 200 de lei înseamnă un efort financiar de peste 500 de milioane în fiecare lună", a mai spus Câmpeanu.

Comisia de muncă a Senatului a dat un raport de respingere pe propunerea legislativă pentru modificarea art.3 alin.(1) lit.b) din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, semnată de mai mulţi parlamentari de la PSD, PNL, PPDD.

Propunerea legislativă stipula creşterea alocaţiei pentru copii, începând cu 2014, de la 42 de lei la 200 de lei. Comisia de muncă a respins, de asemenea, un amendament care prevedea creşterea alocaţiei la 100 de lei din 2014. Sursa: romaniatv.net

 

DorohoiNews.ro



economic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web