Programul de garantare a creditelor pentru IMM-uri, in limita unui plafon de garantare de 2 miliarde lei, a fost aprobat miercuri de Guvern, printr-o ordonanta de urgenta. Prin acest program se urmareste incurajarea si stimularea IMM-urilor pe o perioada de 36 de luni de la intrarea in vigoare Ordonantei.
Programul consta in acordarea catre IMM-uri a unei linii de credit pentru capital de lucru, garantata de stat, in procent de maximum 50% din valoarea finantarii. Valoarea maxima a unui credit garantat este de 5 milioane lei/IMM.
De asemenea, actul normativ instituie un mecanism de garantare in baza caruia Ministerul Finantelor Publice este autorizat sa mandateze Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM, in vederea emiterii de garantii in numele si in contul statului, in favoarea institutiilor de credit care urmeaza sa acorde credite IMM-urilor eligibile in cadrul Programului din titlu. Prin acest program se urmareste crearea unei flexibilitati mai mari si reducerea timpului necesar acordarii finantarilor.
Alte masuri luate de Guvern in favoarea mediului de afaceri:
-Identificarea corecta si plata arieratelor catre companiile private.
-Efectuarea de plati anticipate din bugetul de stat pentru ca proiectele din fonduri europene pe POS CCE (cele care au trecut de toate etapele privind respectarea parametrilor tehnico-economici) sa mearga inainte.
-Rambursarea TVA intr-un timp cat mai scurt, Guvernul urmarind sa reduca tratamentul discriminatoriu in relatia cu contribuabilul.
-Cresterea plafonului de deductibilitate pentru cheltuielile de cercetare dezvoltare.
-Continuarea programele de stimulare a tinerilor intreprinzatori, Programul Kogalniceanu, programul de GrowingUp.
-Finantarea schemelor de ajutor de stat in suma de 170 milioane euro in 2013 pentru investitii si creare de locuri de munca, deschiderea unei noi scheme de ajutor de stat pentru investitii si creare de locuri de munca in IT si alte domenii cu valoare adaugata ridicata in suma de 100 milioane euro, finalizarea schemei de minimis in valoare de 500 milioane lei.
-Adoptarea Single Control Act, astfel incat o inspectie fiscala de fond pentru IMM-uri sa se faca doar o singura data la 3 ani.
-Raportul Doing Business 2013 realizat de Banca Mondiala arata reducerea numarului de taxe de la 113 plati pe an in 2012 la 41 in 2013. Timpul cheltuit pentru plata taxelor pe an s-a redus de la 222 ore la 216 ore, iar numarul de zile necesare inceperii unei afaceri s-a redus de la 14 la 10.