Unul din cele mai bogate licee din România se află în județul Botoșani, mai exact în comuna Pomârla. Cu peste 1800 de hectare de pădure, Liceul Anastasie Başotă din Pomârla, reuşeşte să-şi asigure an de an cheltuielile pentru funcţionare. Dacă nu ar exista aceste venituri, liceul s-ar închide în mai puţin de un an.
Liceul Anastasie Başotă din Pomârla obţine un venit anual de aproximativ două miliarde de lei vechi din exploatare pădurilor pe care le deţine. Suma este suficientă pentru asigurarea cheltuielilor de întreţinere şi funcţionare în bune condiţii. Practic, liceul are venituri mai mari decât primăria. Din taxe şi impozite, primăria comunei Pomârla încasează circa 1,5 miliarde de lei vechi iar liceul are venituri de 2 mliarde.
„La acest moment nu avem nicio problemă financiară la liceu. Nu am nicio emoţie în momentul în care vine anotimpul rece. Avem asigurat stocul pentru încălzire. Eu ţin mult la administrarea foarte bună a acestei păduri pentru că îmi ia presiunea de pe bugetul local. Din veniturile noastre modeste, nu putem ţine niciun an acest liceu. Ar fi faliment imediat. Ei se autosusţin. La ora actuală are venituri de circa două miliarde de lei vechi pe an. Nu este o sumă foarte mare dar este suficientă pentru a asigura cheltuielile”, a spus Dumitru Chelaru, primarul comunei Pomârla.
Proiect european pentru dotarea cu utilaje
În acest moment, un ocol silvic din Suceava se ocupă de administrarea şi exploatarea pădurii Liceului Anastasie Başotă dar autorităţile locale susţine că veniturile obţinute nu sunt pe măsura „averii”. Din acest motiv, se încearcă obţinerea unui proiect cu finanţare europeană pentru achiziţia de utilaje şi prelucrarea lemnului. Astfel, veniturile ar creşte de cel puţin două-trei ori.
„Liceul are problema de optimizare şi eficientizare a exploatării masei lemnoase. La început este greu. Să te trezeşti cu un patrimoniu pe care nu ştii să îl foloseşti... A fost în administrarea statului dar statul nu este cel mai bun gospodar. Tot ce este de stat, nu funcţionează. De la marile regii şi până la instituţiile din Botoşani. Noi ne-am dus lângă Ocolul Suceava care administrează pădurile mănăstireşti. Administrează peste 12.000 de hectare, au fost pe primul loc ca performanţă în ţară, au experienţă şi rezultate”, a declarat Dumitru Chelaru care a mai adăugat:
„Suntem la început, nu avem logistica necesară. Ca să exploatezi trebuie să ai şi o logistică. Vrem să facem cercul cât mai apropiat de liceu. Asta înseamnă investiţii, fonduri europene. Până acum nu am fost eligibili. Cum găsesc o oportunitate, vom depune un proiect pentru a cumpăra utilaje. Ne-ar trebui o unitate de prelucrare primară. Avem stejar, gorun sau alte specii. De ce să-l vindem cu 250-300 de lei când putem obţine 600-700 de lei printr-o simplă debitare. O simplă prelucrare îţi aduce venituri mult mai mari”, scrie btonline.
Liceul a primit in 1948, printr-un act de donatie, din partea boierului Anastasie Basota, suprafata de 1808 hectare de padure si 158 de hectare de teren arabil. Daca in ceea ce priveste terenul arabil nu au fost nici un fel de probleme, reprezentanţii comunei gasind o solutie pentru a pune in posesie liceul cu respectiva suprafata, in schimb, pentru a beneficia de suprafata de 1.808 hectare de padure, conducerea Liceului Teoretic „Anastasie Basota” a fost nevoita sa se adreseze instantei.
În 2007, în urma unei hotarari judecatoresti, Liceul Teoretic „Anastasie Basota” din Pomarla a devenit proprietarul unei suprafete de 1.808 hectare de padure si 158 de hectare de teren arabil, pe care a primit-o mostenire in 1948, de la boierul Anastasie Basota. Liceul Teoretic „Anastasie Basota” a devenit, astfel, cea mai bogata unitate de invatamant din judetul Botosani si una dintre cele mai instarite din tara, dupa ce instanta a decis sa ii acorde o suprafata de 1.808 hectare de padure.