Primăriile vor fi obligate să declare periodic Fiscului informaţii referitoare la bunurile imobile deţinute de către străini pe raza localităţii respective, potrivit unui proiect de Ordonanţă propus de Ministerul Finanţelor care mai prevede multe alte modificări la Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală cu începere de la 1 iunie.
Autorităţile propun şi reglementarea la nivelul Codului de procedura fiscala a faptului ca selectarea contribuabililor pentru inspectie fiscala se realizeaza in baza unei analize de risc. În acest context a fost definita si activitatea de analiza de risc, potrivit documentului prezentat de Hotnews.ro.
Modificările pe care proiectul de Ordonanţă le aduce se referă la:
- impozitarea veniturilor din jocurilor de noroc; organizarea şi exercitarea activităţii de consultanţă fiscală
- impozitul pe veniturile obţinute din România de persoane nererezidente;
- reglementarea acordării eşalonărilor la plată;
- organizarea şi exercitarea activităţii de consultanţă fiscală;
- repartizarea profitului la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome;
- repartizarea profitului la societăţile naţionale, companiile naţionale şi societăţile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi la regiile autonome
Alte modificări care se regăsesc în proiectul de Ordonanţă:
- Se propune a se clarifica conditia referitoare la achitarea obligatiilor fiscale in scopul reactivarii unui contribuabil declarat inactiv. Astfel, se propune a se preciza ca, pentru reactivare, contribuabilul nu trebuie sa inregistreze obligatii fiscale restante.
- in scopul indeplinirii obiectivului de eficientizare a activitatilor de administrare a creantelor fiscale, se propune un alt concept in ceea ce priveste certificarea declaratiilor fiscale de catre un consultant fiscal
- se propune reglementarea la nivelul Codului de procedura fiscala a faptului ca selectarea contribuabililor pentru inspectie fiscala se realizeaza in baza unei analize de risc. in acest context a fost definita si activitatea de analiza de risc
- Se propune reglementarea unei proceduri de rambursare a taxei pe valoarea adaugata din deconturile cu suma negativa de TVA cu optiune de rambursare, care sa asigure o fluidizare considerabila a rambursarilor de TVA catre contribuabili asigurand in acelasi timp un nivel de siguranta rezonabil si proportional fata de nivelul sumelor rambursate.
- reglementarea atragerii raspunderii solidare a consultantului fiscal care certifica cu rea credinta deconturi cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare si care conduc la rambursari nelegale.
- Se propune reglementarea unor reguli generale si unitare privind restituirea in cazul impozitului pe venit avand in vedere faptul ca in prezent, normele metodologice de aplicare a Codului fiscal stabilesc reguli de restituire numai cu privire la unele impozite cu retinere la sursa (impozitul pe veniturile din salarii si impozitul pe veniturile nerezidentilor).
- Se propune acordarea de dobanzi contribuabililor in cazul creantelor acestora rezultate din anularea unui act administrativ fiscal prin care au fost stabilite obligatii fiscale de plata si care au fost stinse anterior anularii.
- Se propune actualizarea regulilor de competenta de solutionare a contestatiilor urmare reorganizarii ANAF in sensul stabilirii competentei la nivelul directiilor generale regionale.
- Se propune completarea atributiilor activitatii de consultanta fiscala cu cele referitoare la certificarea declaratiilor fiscale, pentru corelare cu prevederile corespunzatoare din OG nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala.