Comisarii ANPC au depistat încălcări grosolane ale legii de către firmele de creditare din hipermarketuri. Una dintre acestea practica o dobândă anuală de 500%, contractul fiind în aşa fel structurat încât consumatorul să nu îşi dea seama cât are de dat înapoi.
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), dr. Bogdan Nica, a dispus un control amplu pe piaţa instituţiilor financiare nebancare. Măsura a fost luată ca urmare a numeroaselor reclamaţii înregistrate împotriva acestor societăţi. Una dintre cele mai grave încălcări ale legislaţiei a fost depistată la o societate care emitea carduri de cumpărături în hipermarketuri, cu puncte de lucru în Drobeta-Turnu Severin, Timişoara şi Bacău.
Aceasta practica dobânzi halucinante, ascunzând capcana într-un contract întocmit în aşa fel încât consumatorul să nu îşi dea seama. "Am depistat mai multe abateri foarte grave. De exemplu, la o firmă de creditare dintr-un hipermarket, un cetăţean a împrumutat 5.000 de lei şi în 12 luni s-a angajat să returneze 23.000 de lei. În prima pagină a contractului apărea un comision de administrare de 3,84 lei pe lună, iar în pagina a patra, acelaşi comision de administrare se transforma în 40,73 lei pe lună. DAE (dobânda anuală efectivă) era modificată de la 43%, în pagina a doua a contractului, la 49%, în pagina a patra. La suma de 23.000 de lei s-a ajuns prin fraudă. În prima pagină spuneau că ia 5.000 de lei, după care îl abureau pe om cu tot felul de informaţii care nu aveau nicio însemnătate, erau aşa, de umplutură, iar la final ajungea să plătească 23.000 de lei, deci 500% dobândă. E mai mult decât la cămătari, pentru că la cămătari este 5% pe lună, 60% pe an ", ne-a declarat Felix Manta, comisar-şef adjunct la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului Mehedinţi. 100.000 de lei amendă Societatea respectivă a fost amendată cu 100.000 de lei pentru practică comercială incorectă. "Practic, au fost modificaţi termenii în contract şi clientul nu a avut la dispoziţie un precontract informativ, conform legii. Instituţiile financiare nebancare (IFN) se găsesc în toate hipermarketurile şi îţi oferă posibilitatea să achiziţionezi foarte repede produse de uz casnic, dar trebuie să fim foarte atenţi când semnăm un contract", ne-a mai precizat Felix Manta. Nereguli la peste 50% din firmele de creditare Controlul ANPC la nivel naţional care a vizat instituţiile financiare nebancare a descoperit că peste jumătate din acestea încălcau legislaţia din domeniu.
Pentru abaterile constatate au fost aplicate 115 sancţiuni contravenţionale, dintre care 50 de avertismente şi 65 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 661.500 de lei. "Timp de 15 zile după ce a luat creditul, orice cetăţean are dreptul, conform legii, să renunţe la contract, să returneze suma de bani în posesia căreia a intrat şi să facă plata unor mici comisioane de administrare.", FELIX MANTA, comisar-şef adjunct Protecţia Consumatorilor Mehedinţi "Domeniul IFN-urilor suferă de lipsă de reglementare, iar perioada aceasta este foarte prolifică pentru astfel de firme fiindcă sunt mulţi români aflaţi în nevoie socială." MIRONA DAIA, director ANPC. Sursa: ziarulring.ro