Dorohoi News Logo

Motive pentru care ANAF îți poate pune lacăt pe ușă. I se poate întâmpla oricărui comerciant

ANAF-inspectori-antifrauda

Goana inspectorilor Direcției Generale de Antifraudă Fiscală (DGAF) după evazioniști a pus pe jar întreaga economie.

Acum, mari și micii comercianți au ajuns să-și ia tot felul de măsuri de precauție pentru a ieși bine la un eventual control. Însă, chiar și așa, sunt câteva lucruri pe care majoritatea firmelor le fac și pentru care Fiscul le-ar putea închide în orice moment.

De fapt, inspectorii de la Antifraudă nu trec cu vederea nicio neconcordanță dintre valoarea bonurilor de casă emise și numerarul din casa de marcat. Asta înseamnă că nu sunt acceptate nici sumele în plus, nici cele în minus. Până acum, era o practică des întâlnită să cumperi „pe datorie”, fie că era vorba doar de o pâine sau de câteva zeci de bani în plus necesari pentru plata produsului. În calitate de cumpărător, erai „iertat” de câțiva bănuți sau chiar de câțiva lei, până data viitoare când vei mai trece pe la acel magazin, supermarket, farmacie etc.

Toți vânzătorii erau înțelegători cu clienții fideli. Acum, un bon de casă de 1,2 lei pentru care s-a încasat doar un leu înseamnă un minus de 20 de bani, care, înmulțit cu zeci de clienți, poate servi drept motiv suficient pentru a suspenda activitatea comerciantului. Fiscul nu acceptă lipsa unor sume de bani din casa de marcat.

Este valabilă și situația inversă. O serie de produse expuse la vânzare, mai ales în supermarketuri și hipermarketuri, au prețuri de tipul 5,67 lei, care presupun fie ca persoana care cumpără să aibă 67 de bani, fie vânzătorul să-i dea rest 33 de bani, presupunând că a dat 6 lei, sau doar 3 bani, dacă a plătit 6 lei și 70 de bani. În situația dată, neglijența vânzătorilor din marile rețele comerciale poate duce la diferențe mari dintre bonul de casă și sumele încasate. Așadar, restul trebuie acordat clientului cu cea mai mare strictețe, până la ultimul bănuț.

Ca magazin sau ca local, nu îți poți începe ziua fără să ai bani pentru acordarea restului, deoarece nu te poți baza pe faptul că fiecare client va avea să plătească exact suma cerută, în lei și în bani. Și, totuși, banii pregătiți pentru rest au servit drept motiv pentru închiderea unei firme. Cazul a fost relatat, ieri, de către avocatul specialist în fiscalitate Gabriel Biriș, fondator al societății de avocați Biriș Goran. Iată ce a scris Gabriel Biriș pe contul său de Facebook:

„Zilele trecute cei de la ANAF au dat amendă 10.000 lei și au închis un restaurant al amicului pentru o diferență în plus de 474 lei (amicul susține că erau lăsați în casă din ziua precedentă, pentru resturi, iar inspectorii puteau verifica și vedea acest lucru). Amicul a concediat 10 oameni…”
sursa: money.ro

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Click” - „Îmi place”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.



 

economic
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web