Fiscul va putea dispune re-verificarea unei firme daca apar „informatii noi", se arată în Monitorul Oficial de vineri (17 aprilie) când a fost publicată procedura prin care se realizeaza reverificarea unei perioade deja controlate de autoritatile fiscale, scrie Hotnews.ro.
Practic, se introduce si formularul „Decizie de reverificare". si reglementeaza dreptul ANAF de a efectua o inspectie asupra unor impozite si taxe datorate de catre un contribuabil, cand aceasta inspectie intervine ulterior unui control deja efectuat.
Ca regula generala, contribuabilii pot fi supusi unei inspectii fiscale pentru o anumita perioada de timp si pentru impozitele si taxele datorate de acestia in perioada controlata.
Dupa intocmirea raportului de inspectie fiscala si dupa emiterea unei eventuale decizii de impunere, aceeasi perioada fiscala nu mai poate fi reverificata.
Ce spune in esenta, documentul:
Potrivit art. 105^1 din Codul de procedura fiscala, autoritatile fiscale pot decide reverificarea unei perioade ca urmare a aparitiei unor date suplimentare necunoscute inspectorilor fiscali la data efectuarii verificarii, ce ar fi influentat rezultatele acesteia.
Prin date suplimentare intelegem informatii, documente sau alte inscrisuri obtinute ca urmare a altor controale sau comunicate catre ANAF de catre alte organe ale statului.
Astfel, daca autoritatile fiscale au luat la cunostinta de aceste informatii ce ar putea sa conduca la modificarea rezultatelor inspectiei anterioare, se poate dispune o reverificare fiscala a perioadei deja controlate.
In acest sens, "Decizia de reverificare" este actul administrativ fiscal prin care contribuabilul este instiintat de efectuarea unei reverificari aferente unei perioade deja controlate de autoritatea fiscala.
Pot face obiectul reverificarii atat impozitele si taxele datorate pentru perioada verificata cat si elemente de conducere a contabilitatii.
Din punct de vedere procedural, "Decizia de reverificare" se emite astfel:
· cu 30 zile inainte de inceperea inspectiei pentru marii contribuabili
· cu 15 zile inainte de inceperea inspectiei pentru ceilalti contribuabili,
In acest sens, "Decizia de reverificare" va cuprinde denumirea obligatiilor fiscale si perioadele supuse reverificarii respectiv motivele avute in vedere de organul fiscal pentru a dispune reverificarea.
Persoanele interesate pot depune contestatie in termen de 30 zile de la comunicare, la organul fiscal emitent, sub sanctiunea decaderii.
Impreuna cu decizia de efectuare a reverificarii, autoritatile fiscale au obligatia sa inainteze contribuabilului un exemplar al "Cartei drepturilor si obligatiilor contribuabilului pe perioada desfasurarii inspectiei fiscale" iar contribuabilul are dreptul sa fie asistat de persoane de specialitate.
Din punctul nostru de vedere, dreptul organului fiscal de a incasa impozitele si taxele aferente unei perioade nu poate fi negat. Insa, atat prevederea din Codul de procedura fiscala cat si prevederea din acest ordin emis de ANAF lasa loc la un foarte mare subiectivism.
Astfel, reverificarea poate avea loc daca apar informatii noi cu privire la o anumita situatie fiscala a contribuabilului deja verificat. Din pacate, notiunea de "informatii noi" nu este definita si orice persoana o va interpreta in sensul dorit de aceasta.
Va prezentam urmatoarea situatie intalnita foarte frecvent in practica: Un contribuabil inregistreaza o factura de achizitii servicii la care a dedus TVA si a dedus cheltuiala la calculul impozitului pe profit, facturi puse la dispozitia organului fiscal cu ocazia controlului. In prima instanta organul fiscal a permis deducerea TVA si a cheltuielii conform documentelor probante ale contribuabilului. Ulterior, in urma unor controale incrucisate, se constata ca furnizorul serviciilor are un comportament fiscal inadecvat adica este o firma fantoma ce a declarat vanzarea la autoritatile fiscale insa fara a plati impozitele si fara ca tranzactia sa aiba substanta economica. Ce tip de informatie va fi aceasta? Este o informatie noua care ar putea sa declanseze o noua inspectie sau contribuabilul va refuza inspectia pentru ca este o informatie deja cunoscuta de autoritati? Urmeaza sa vedem! (material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta)