Potrivit noului Cod de Procedură Civilă, executaţii silit pentru neplata facturilor la apă şi canalizare se pot trezi cu sechestru asupra autoturismelor, respectiv cu reţinerea certificatului de identitate şi a cărţii de identitate a maşinii.
O reglemetare legislativă care este în vigoare de la începutul anului 2014 dă permisiunea executorului judecătoresc să pună sechestru pe autoturismul celui care are datorii acumulate la plata utilităţilor. Această măsură poate fi aplicată dacă persoana executată silit nu are venituri din pensii ori salarii pe care să se facă popriri, ori nu deţine alte bunuri mobile şi imobile.
Această "noutate" legislativă este reglementată de art. 739, privind sechestrarea autovehiculelor, din noul Cod de Procedură Civilă, publicat în Monitorul Oficial nr. 681/31 decembrie 2013, scrie Adevarul.
Un astfel de precedent este pe cale să se petreacă la Vaslui, unde reprezentanţii SC Aquavas SA, care au emis informări în acest sens. Şi anume, vasluienii care au autoturisme proprietate personală şi datorii la Aquavas trebuie să fie foarte atenţi. Oricând pot fi opriţi în trafic şi să li se ia certificatul de înmatriculare! Măsura vine în sprijinul furnizorilor de servicii pentru a-şi putea recupera debitele.
Pot fi opriţi în trafic de poliţiştii rutieri
"Este o măsură pe care, în baza actualei legislaţii, numai executorul poate să o pună în aplicare în baza unei hotărâri judecătoreşti de executare silită. Avem 200 de dosare la executorul judecătoresc. În noul Cod de Procedură Civilă este prevăzută această noutate, ca să-i zicem aşa, deşi legea nu e chiar nouă. Executorul judecătoresc face adresa către Poliţie şi poliţistul de la Rutieră îi poate opri oricând în traficşi le poate ridica certificatul de înmatriculare. Legiuitorul a luat acestă măsură deoarece erau debitori care nu aveau altceva în proprietate decât un autoturism şi chiar obţineau venituri cu maşina", a spus Vasile Luca, purtător de cuvânt al Aquavas SA Vaslui.
În cazul în care debitorul nu se conformează somaţiei de executare silită, art. 739 din Codul de Procedura Civilă împuterniceste atât de mult pe executor încât, conform alin. 1 "în cadrul procedurii de urmărire a unui autovehicul, proprietatea debitorului, executorul judecătoresc poate dispune sechestrarea acelui bun, făcând menţiunea acestei măsuri şi pe certificatul de înmatriculare, precum si pe cartea de identitate a autovehiculului respectiv".
E necesară o hotărâre judecătorească
„Noul Cod de Procedură Civilă reglementează sechestrul autovehiculelor, lucru care nu se putea face înainte. Nu e doar în cazul datoriilor la utilităţi, ci a oricăror datorii neplătite pentru recuperarea cărora există o hotărâre judecătorească de executare silită. Pentru a nu fi create abuzuri, se impune suma de 10.000 lei ca datorie de recuperat", a explicat, pentru Adevărul, Iulian Stan, executor judecătoresc.
Potrivit subcomisarului Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, la nivelul judeţului au fost mai multe situaţii de executare a autoturismelor pentru recuperarea diferitelor credite neplătite: "În cazul înştiinţării privind sechestrul unui autoturism, poliţiştii pot opri în trafic autovehiculul sechestrat indiferent de locul unde se află. Se ridică certificatul de înmatriculare şi cartea de identitate a maşinii. De asemenea, i se pune în vedere proprietarului că bunul este sechestrat şi trebuie să se prezinte la executorul judecătoresc".