Menţiunile „A se consuma înainte de...“ sau „Expiră la...“ indică, în mod evident, data limită până la care alimentele pot fi consumate fără riscuri pentru sănătate. Toate produsele alimentare proaspete trebuie să aibă înscrise aceste precizări, cu data clară, pe ambalaj şi nu mai pot fi vândute dacă termenul a fost depăşit.
Totuşi, în cazul unor alimente există o oarecare flexibilitate în acest sens. Iaurtul, de exemplu, poate fi consumat chiar şi la o săptămână după ce a trecut data de expirare, cu condiţia ca ambalajul să fie bine închis şi să fi fost păstrat la rece tot timpul. Mai mult, mierea nu expiră niciodată, iar ouăle pot fi consumate încă o lună după data expirării, dacă sunt ţinute în frigider.
Rezultatele unui studiu condus de specialiştii de la EatByDate.com au dezvăluit ce alimente îşi păstrează savoarea şi, deci, pot fi consumate după data de expirare:
Somon: 1-2 zile
Pizza: 3-5 zile
Lapte: 5-7 zile
Smântână: 7-10 zile
Sosul pentru spaghete: 5-10 zile
Ciuperci: 7-10 zile
Humus: 4-6 zile
Carne proaspătă: 5-6 zile
Şuncă: 1 săptămână
Brânză topită, cremă de brânză: 1-2 săptămâni
Unt: 2-3 săptămâni
Ouă: 3-4 săptămâni
Maioneză: 1 lună
Margarină: 1-2 luni
Nutella: 1-2 luni
Măsline: 2-4 luni
Marmeladă: 6 luni - 1 an
Bere: 6 luni - 2 ani
Muştar: 1-2 ani
Ketchup: 1 an
Mierea: nu expiră niciodată
Sirop de arţar: nu expiră niciodată