Dorohoi News Logo

Ce amenzi riscă românii care îşi cumpără din piaţă brazi de Crăciun vânduţi fără acte

brazi de Crăciun vânduţi fără acte

Românii care cumpără brazi de Crăciun fără a se asigura că aceştia sunt marcaţi cu sigilii speciale pot primi amenzi cuprinse între 2.000 de lei şi 5.000 de lei şi pot rămâne fără ei în cazul în care sunt prinşi.

„Dacă nu ai sesizat că nu are sigiliu şi te prinde Poliţia cu bradul în maşină cinci minute mai târziu, eşti pasibil de amendă", a explicat pentru gândul Liviu Naghi, purtător de cuvânt IPJ Braşov, referindu-se la sigiliul-crotaliu, folosit pentru identificare brazilor de Sărbători şi aplicat de către reprezentanţii Ocoalelor Silvice sau de către furnizorii străini.

Cuantumul sancţiunilor contravenţionale este acelaşi cu cel cu care sunt pedepsiţi şi cei care transportă pomii de Crăciun nemarcaţi sau cei care îi scot la vânzare, potrivit prevederilor legii în vigoare, nr.171/2010.

De amenzi cuprinse între 1.000 de lei şi 5.000 de lei nu vor scapă nici administratorii de pieţe, târguri, oboare, burse de mărfuri sau de lanţuri de magazine unde vor fi scoşi la vânzare brazii care nu întocmesc normele legate de circulaţia materialelor lemnoase.

Poliţiştii vor desfăşura controale în următoarea perioadă pentru a descuraja furtul şi comercializarea brazilor de Sărbători fără acte. Astfel de acţiuni sunt pregătite deja de către reprezentanţii judeţului Braşov, o "zonă cu potenţial pentru astfel de infracţiuni", după cum explică Naghi. "După 15, când începe comercializarea, facem controale", a spus el explicând, totodată, că verificările vor viza, printre altele, existenţa sigiliului-crotaliu, cât şi documentele care însoţesc pomii de Crăciun.

Ce pedepse riscă hoţii de lemn

Hoţii care merg la furat de lemn în pădurile din ţară pot fi amendaţi, conform legii 171/2010 şi Codului Silviuc în vigoare, cu sume cuprinse între 500 şi 5.000 de lei sau pot fi pedepsiţi cu închisoare de la 6 luni la 16 ani în funcţie de valoarea prejudiciului adus.

- amendă de la 500 de lei la 1.000 de lei, dacă valoarea prejudiciului este de până la preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior (preţul mediu de vânzare al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, calculată la nivel naţional pe baza datelor statistice din anul anterior/ masa lemnoasă = totalitatea arborilor pe picior şi/sau doborâţi, întregi sau părţi din aceştia, inclusiv cei aflaţi în diferite stadii de transformare şi mişcare în cadrul procesului de exploatare forestieră), deci mai mică de 84 de lei. Anul viitor preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior va fi, potrivit reprezentanţilor Ministerului Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii, de 101 lei, deci amenda se va aplica în cazul în care prejudiciul este mai mic de 101 lei.

- amendă de la 800 de lei la 2.000 de lei, dacă valoarea prejudiciului este de până la 3 ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, deci mai mică de 252 de lei/ din 2014, 303 lei.

- amendă de la 2.000 de lei la 5.000 de lei, dacă valoarea prejudiciului este de la trei până la cinci ori preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, deci de până la 420 de lei/ din 2014, 505 lei.

- închisoare de la şase luni la 4 ani sau amendă, dacă valoarea prejudiciului este de cel puţin cinci ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, deci de cel puţin 420 de lei/ din 2014, 505 lei.

- închisoare de la şase luni la 4 ani, dacă valoarea prejudiciului este mai mică decât 420 de lei, dar fapta este săvârşită de cel puţin două ori într-un interval de un an şi valoarea cumulată a prejudiciului depăşeşte limita de 420 de lei/ din 2014, 505 lei.

- închisoare de la 2 ani la 6 ani, dacă valoarea prejudiciului produs este de cel puţin 20 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, deci de cel puţin 1.680 de lei/ din 2014, 2.020 de lei.

- închisoare de la 4 ani la 16 ani, dacă valoarea prejudiciul este de cel puţin 50 de ori mai mare decât preţul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior, deci pornind de la 4.200 de lei/ din 2014, 5.050 de lei. sursa: gandul.info

DorohoiNews.ro

 

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un simplu „Like”, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook.

 



Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web