Dorohoi News Logo

Ce nu le place animalelor la oameni

max

Am putea crede ca pe caini ii enerveaza doar pisicile, masinile si oamenii care intra pe teritoriul lor neanuntati si pusi pe rele. Insa adevarul este ca, de multe ori, frustrarile animalelor sunt legate cel mai des de stapanii lor, care desi spun ca ii iubesc si ar face orice pentru ei, nu stiu sau nu vor sa ii ingrijeasca cum trebuie.
   Una din cele mai mari greseli pe care le fac stapanii este sa neglijeze nevoile de baza ale animalului de casa. O fac din nestiinta, si de multe ori din prea mult entuziasm fata de animalutul lor, fara sa constientizeze responsabilitatea pe care o presupune un animal de companie.
Nu ma cumpara, daca nu ma poti ingriji!
   Daca animalele dragute din magazinele specializate ar putea vorbi, probabil ca ar spune oamenilor sa nu le cumpere daca nu au conditii bune pentru a le ingriji. Multi au tendinta sa spuna: "Ce draguuuuut e, hai sa-l luam acasa si sa-l pastram!". Insa fiecare tip de animal, sau chiar pasare, are nevoie de un anumit tip de ingrijire.
   Un papagal tinut intr-o cusca prea mica, intr-o camera in care se deschid ferestre si se face curent, va avea niste probleme serioase de sanatate. Tinut in astfel de conditii, va muri curand.
   Un catel care nu este lasat sa iasa in parc, sa alerge, sau care este mereu tinut legat, va fi extrem de nefericit, pentru ca un animal nu are nevoie doar de hrana. Nu mai vorbim de cazuri extreme, cand se cumpara un animal exotic, ce are nevoie de ingrijiri extra, si se ajunge la probleme serioase: un sarpe boa, o tarantula sau o iguana.
Nu ma tine in casa fara sa ma dresezi!
   Multi oameni fac greseala de a tine pe langa case animale doar pentru a se distra, fara sa le dreseze. Ce este mai grav este ca stapanii cad in extreme: unii cred ca animalele nu au capacitatea de a retine anumite comenzi, iar altii cred ca animalul ar trebui sa vina gata invatat cu lesa si comenzile.
   Adevarul este ca, pana la urma, performanta "academica" a animalului, mai precis cat de mult invata, depinde numai de stapan si de cat de mult investeste in dresaj.
   Dresajul cateilor, spre exemplu, trebuie facut de specialisti, daca vreti rezultate ideale, si atunci cand cainele are o varsta mica. Insa catelul poate fi foarte bine invatat sa stea linistit, sa nu mai roada pantofi sau sa nu muste prin cateva metode simple, numai in cazul in care stapanul este interesat.
Nu fii inconsecvent!
   Un stapan care este inconsecvent atunci cand se raporteaza la animalul sau face una din cele mai mari greseli. La fel cum te porti cu un copil, care invata temeinic numai atunci cand parintele este corect cu el si consecvent, asa trebuie sa te porti si cu animalutul.
   Daca ii oferi azi o recompensa pentru ca a folosit ladita cu nisip in loc de ghiveciul de la geam, iar maine il certi abia dupa ce constati ca a folosit si haina de blana a sotiei, sunt sanse mari ca animalul sa nu invete nimic.
   In plus, daca unul dintre copiii din casa il lasa pe catel pe pat si altul il pedepseste pentru ca sta pe pat, cu siguranta animalul va fi confuz. Rezultatul va fi un dezastru, pentru ca animalul va face numai ce crede de cuviinta, cand doreste. De aceea, este util ca toti membrii familiei sa stie care sunt regulile dupa care ne raportam la animal si toti trebuie sa le respecte.
   E bine ca intodeauna sa fim atenti la nevoile animalului pe care il tinem in casa, si sa nu il ignoram atunci cand incearca sa ne spuna ceva: indiferent cat de putin timp liber avem, pana la urma nu am dori sa neglijam cel mai bun prieten.

sursa: animale.ro

 

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web