Dorohoi News Logo

10 lucruri interesante despre dormit şi vise

somn

Dormitul este absolut esenţial pentru fiecare om. În ciuda faptului că oamenii de ştiinţă încă nu au reuşit să descifreze întregul proces, au descoperit o grămadă de lucruri interesante despre ce se întâmplă atunci când dormim.
Atunci când dormi
Creierul îşi reîncarcă ‘bateriile', celulele se regenerează şi corpul eliberează hormoni importanţi.
Ai nevoie de tot mai puţine ore de somn
Pe parcursul vieţii, oamenii au nevoie din ce în ce mai puţin de orele de somn, astfel că bebeluşii trebuie să doarmă 16 ore, între trei şi 18 ani tinerii au nevoie de 10 ore de somn, între 19 şi 55 de ani de opt ore de somn, iar cei de peste 65 de ani necesită doar şase ore somn pe noapte.
Bărbaţii şi femeile
Bărbaţii visează alţi bărbaţi în 70% dintre cazuri, susţin cercetătorii, în timp ce femeile visează în mod egal şi bărbaţi şi femei.
Feţele din vis
Oamenii pot visa doar feţele persoanelor pe care le-au văzut deja în realitate, fie că îşi amintesc de ele sau au rămas doar în subconştient.
Parasomnia
Este un tip de tulburare a somnului din cauza căreia faci anumite mişcări nenaturale, cu toate că dormi. Spre exemplu, unele persoane care suferă de parasomnie au comis astfel de infracţiuni: condusul autoturismelor, crime, molestarea copiilor, viol.
Alb-negru vs. Color
12% dintre oamenii din întreaga lume mai visează doar alb-negru. Numărul era mai mare înainte, însă a scăzut odată cu apariţia televizoarelor color, în prezent, majoritatea persoanelor visând în culori.
Poziţiile în timpul somnului îţi pot determina personalitatea
Poziţia fetală. Persoanele care dorm în această poziţie sunt la început închişi şi foarte reci, însă când ajungi să le cunosc devin foarte calde şi deschise.
Poziţia ‘buştean'. Aceşti oameni sunt foarte sociabili, cu un cerc larg de prieteni.
Pe spate, cu mâinile pe lângă corp, determină o personalitate conservatoare, rezervată.
Pe burtă. Cei care dorm pe burtă sunt adesea foarte distractivi, mereu în centrul atenţiei şi sufletul petrecerilor la care fac act de prezenţă.
Pe spate, cu mâinile deasupra capului. Cei care preferă să se odihnească în poziţia aceasta sunt consideraţi ascultători foarte buni.
Lumina soarelui te trezeşte
Soldaţii britanici au fost primii din lume care să găsească o metodă prin care să stea treji până la 36 de ore. Când oboseau foarte tare, aceştia îşi puneau la ochi o pereche specială de ochelari care imita razele solare şi se trezeau.
Mori de somn înainte să mori de foame
Oamenii de ştiinţă au aflat că un om care nu se odihneşte moare înaintea unuia care nu se hrăneşte: în două săptămâni poţi muri de foame, dar doar 10 zile fără somn te pot ucide.
Cât de repede uiţi visele?
Potrivit ultimelor studii, la cinci minute după ce te-ai trezit din somn, ai uitat ce ai visat pe jumătate. În 10 minute, 90% din visele de peste noapte s-au şters din memorie.

sursa: libertatea.ro

 

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web