Dorohoi News Logo

Studiile arată că unele capsule de cafea sunt, de fapt, mai bune pentru mediul înconjurător

dolcegusto

Dependența noastră de capsule de cafea se dovedește a fi un mod mai sustenabil de a bea espresso decât aproape orice altă metodă de preparare a cafelei. Și potrivit noilor cercetări, capsulele din aluminiu reciclabile sunt mai ecologice decât toate celelalte capsule, indiferent dacă sunt fabricate din materiale plastice sau compostabile.

Aceste capsule au cucerit rapid lumea; chiar și cunoscătorii și multe restaurante cu stele Michelin au optat pentru ele. Numai în SUA, vânzările de aparate pentru cafea au crescut în ultimul deceniu, de la 1,8 milioane de unități în 2008, la 20,7 milioane în 2018, potrivit firmei de cercetare de piață Euromonitor. Până acum, mai mult de 40% din gospodăriile din SUA dețin un aparat de espresso; în Marea Britanie, este aproape o treime. 

Militanții ecologici, totuși, au fost critici cu privire la adoptarea rapidă a capsulei de cafea, criticând potopul de deșeuri provenit de la aparatele de cafea alimentate cu capsule. Potrivit cercetărilor, în fiecare minut, aproximativ 39.000 din aceste capsule sunt fabricate în întreaga lume, în timp ce până la 29.000 sunt aruncate în gropile de gunoi.

Nu sună bine pentru mediu, dar aceasta nu este întreaga poveste. Pentru a înțelege impactul asupra mediului al hrănirii dependenței noastre de cafea bună cu capsule cafea Dolce Gusto, de exemplu, este important să studiem ciclul de viață pentru întreaga gamă de metode de preparare. 

Alf Hill, profesor de inginerie chimică la Universitatea din Bath, a analizat toate etapele producției de cafea, de la cultivarea boabelor până la eliminarea deșeurilor, evaluând impactul asupra ecosistemelor, schimbărilor climatice și apei. Echipa sa a descoperit că cafeaua instantanee iese pe cel mai bun loc, dar capsulele ocupă locul secund ca impact asupra mediului. Cafeaua cu filtru sau picurare vine pe locul trei, în timp ce espresso-ul tradițional are cel mai grav impact asupra mediului. 

„Impactul, cum ar fi emisiile de gaze cu efect de seră, utilizarea apei și a îngrășămintelor, are loc mai ales în cazul în care se cultivă cafeaua”, spune Hill. „Capsulele tind să aibă nevoie de mai puțină cantitate de cafea pentru a face o singură băutură și, astfel, impactul lor general poate fi mai mic, chiar dacă vedem mai multe deșeuri atunci când le aruncăm.”

Maxwell Colonna-Dashwood, barist și coproprietar al unei cafenele de specialitate, care colaborează cu cercetătorii, spune că „cafeaua instant extrage mult din boabă, deci folosește mai puțină cafea per ceașcă”, deși adaugă că nu funcționează neapărat bine în ceea ce privește alte aspecte ale sustenabilității.

Cercetările lui Hill susțin alte studii efectuate în ultimii ani, care sugerează că capsulele sunt mai puțin dăunătoare pentru mediu decât metodele alternative de preparare a cafelei. În afară de impactul asupra mediului al creșterii boabelor, cel de-al doilea cel mai mare consumator este energia necesară pentru a prepara cafeaua. 

Acesta este motivul pentru care espresso-ul fabricat de barista se descurcă atât de prost, în ceea ce privește amprenta sa asupra mediului: este nevoie de multă energie pentru a prepara o ceașcă mică de espresso. Capsulele, pe de altă parte, sunt mai eficiente, cautati capsule Dolce Gusto pe emag. Aparatele de cafea încălzesc rapid cantitatea de apă necesară pentru o porție, spre deosebire, de exemplu, de fierberea unui ceainic.

Sebastien Humbert, expert în studii de evaluare a ciclului de viață la Quantis, o companie care lucrează cu multe organizații pentru a-și îmbunătăți sustenabilitatea, avertizează că dacă sunteți un consumator responsabil - nu unul obișnuit - atunci este posibil să faceți o cafea cu filtru de picurare cu un impact mai puțin negativ decât capsulele. „Cu toate acestea, dacă sunteți un consumator iresponsabil, dacă aparatul dvs. de filtrare prin picurare este foarte ineficient, dacă îl lăsați pornit, dacă preparați mai multă cafea decât este necesar, atunci puteți face cafeaua cu filtrare prin picurare să afecteze mediul semnificativ mai mult decât capsulele”, spune el.

Colonna-Dashwood spune că, în ciuda numeroaselor studii care arată că cafeaua realizată prin picurare și espresso-urile sunt, de fapt, mai proaste pentru mediul înconjurător decât capsulele, publicul larg nu ține cont de asta. Oamenii se concentrează doar asupra modului în care capsulele ucid planeta. „Așadar, se lucrează mult pentru a face capsulele mai durabile - pentru că există o oportunitate de vânzare în a le face mai durabile, întrucât oamenii cred că sunt proaste - și nu pentru că acesta este de fapt un mod cu adevărat nesustenabil de a bea cafea. Totul este foarte ironic ", spune el.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web