Dorohoi News Logo

100 de elevi din Trușești învățați despre spiritul civic și drepturile cetățenești într-un proiect implementat de Fundația Corona și ADR Ceplenița

Trusesti (5)

Fundația Corona se implică din nou în comunitățile locale din Nord-Estul țării și vine în sprijinul a 2000 de tineri din județele Botoșani, Iași și Vaslui.

Proiectul derulat, împreună cu ADR Ceplenița, se numește „Agenda Comunității” și are ca scop principal creșterea gradului de implicare al cetățenilor tineri (14-35 ani), din comunitățile rurale și urbane mici (NE), în activități civice și în procesul de luare al deciziilor prin măsuri de responsabilizare și stimulare a participării.

Una din comunitățile locale din județul Botoșani, beneficiare a proiectului este comuna Trușești. Proiectul a fost implementat în mai multe etape. În primă fază a existat un grup țintă de 100 de elevi care au domiciliul în UAT Trușești, au fost aplicate chestionare și a fost prezentată agenda proiectului.

La cea de-a doua etapă au participat 25 de tineri. Aceștia au participat la câteva ședințe ale Consiliului Local, au utilizat prevederile Legii nr. 544/2001,  privind liberul acces la informațiile de interes public, au consultat site-ul Primăriei și au solicitat diferite informații. Autoritățile locale au răspuns pozitiv, elevii au lucrat bine cu reprezentanții locali,  având în vedere că la Trușeti există o colaborare bună cu autoritățile locale care susțin școala în activitățile pe care le desfășoară.

„Mi-a plăcut să particip la activitățile proiectului derulat de Fundația Corona în parteneriat cu ADR Ceplenița pentru că am putut să spun ce mi-aș dori să fie în satul meu. M-am simțit important pentru că oamenii adulți m-au băgat în seamă. Am putut vizita birouri din Primărie, am văzut cum se desfășoară o ședință a Consiliului Local și ce fac aleșii noștri. A fost o experiență deosebită care mi-a dat încredere că pot să fac mai mult.”, a consemnat Ionuț Ateșoaie, elev în clasa a IX-a la Liceul „Demostene Botez” Trușești.

Tienerii s-au familiarizat cu sistemul, cu ce drepturi au în calitate de cetățeni, ce pot cere de la Consiliul Local și cum pot avea acces la informații.

„Am participat la activitățile proiectului „Agenda comunității” organizat de Fundația Corona Iași. În cadrul acestui proiect mi-am exercitat dreptul de cetățean al acomunității și am aflat informații noi despre modul în care se iau decizii la nivel local și cum pot să mă implic în dezvoltarea comunei. Grupul din care am făcut parte a elaborat un plan de dezvoltare locală referitor la înființarea unui Centru pentru tineret de petrecere a timpului liber. Ideea în sine mi-a plăcut pentru că-mi doresc să-mi petrec timpul liber cu cei de vârsta mea, să desfășurăm activități sociale, educative, într-un mediu armonios și să fim un model pentru copiii mai mici din comunitatea noastră.”, a transmis George Alexandru Caciuc, elev în clasa a IX-a la Liceul „Demostene Botez” Trușești.

Acum, proiectul se află în cea de-a treia etapă, unde au fost selectați cinci tineri din cei 25 care au prezentat trei inițiative civice într-o ședință a Consiliului Local. Totodată, aceștia au depus proiecte și în cadrul concursului organizat.

Toate aceste lucruri sunt coordonate la nivel local de către un mentor, care, la Trușești este profesorul Anișoara Ciubotariu, fără de care nu s-ar fi putut desfășura și coordona activitățile în această comunitate.

„Pentru elevi, impactul a fost destul de mare pentru că pentru mulți a fost prima dată când au intrat într-o sală de Consiliu Local, au vizitat Primăria, au vorbit cu domnul primar și cu domnul viceprimar. Acești tineri au înțeles faptul că există o lege care le permite să aibă acces la tot felul de informații, la buget, la hotărâri de Consiliu Local și la dreptul de a participa la o astfel de ședință. Au aflat și modul în care pot să se implice în dezvoltarea comunității locale din care fac parte, acestea fiind lucruri noi pentru grupul de elevi cu care am lucrat.”, a declarat Anișoara Ciubotariu, mentor la nivelul comunei Trușești în cadrul proiectului „Agenda ccomunității”.

Proiectul este derulat de Fundația Corona în parteneriat cu Asociația de dezvoltare rurală Ceplenița, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Acesta se desfășoară în 20 de comunități din Botoșani, Iași și Vaslui.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web