Dorohoi News Logo

Dom Perignon – Tot ce trebuie să știți despre șampania cu renume

dom_perignon

Când vă gândiți la o băutură alcoolică fină, pură, care explodează de arome și vă încântă papilele gustative cu fiecare înghițitură, ce vă trece prin minte? Șampania, nu-i așa? Ei bine, dacă și dumneavoastră vă numărați printre cei care apreciază cu adevărat băuturile și adoră să dețină cele mai fabuloase sticle în propria cămară, atunci rămâneți cu noi. În rândurile ce urmează vă vom vorbi despre una dintre cele mai apreciate șampanii, și anume Dom Perignon. Veți afla scurta sa istorie, vă vom vorbi despre cine a inventat-o și cum a ajuns să fie atât de admirată, și vă vom prezenta caracteristicile băuturii, astfel încât să vă dați seama dacă va fi sau nu pe placul dumneavoastră. Să începem!

Ne așteptăm să ne adresăm unui adevărat cunoscător de băuturi fine, de vreme ce ați rămas să ne citiți articolul. Însă dacă nu ați auzit până acum de Dom Perignon, nu este nicio rușine. Stați fără griji, vă povestim acum mai multe. Această șampanie își ia numele de la călugărul Dom Pierre Perignon, călugăr benedictin francez, născut într-o familie numeroasă, de 8 frați mai exact, în regiunea Champagne. Această regiune din Franța este deja recunoscută ca fiind locul în care băutura cu același nume a luat naștere, și iată că și călugărul în cauză, tot aici și-a petrecut copilăria. Pierre Perignon a urmat cursurile unui colegiu iezuit, după care a fost trimis să slujească la mănăstirea Hautvillers din Marne. De-a lungul vieții, a lucrat în cramă și a ajuns să aducă îmbunătățiri de seamă nu numai podgoriei deținute de abație, ci și calității vinurilor spumante. El este renumit pentru stabilirea principiilor fabricării șampaniei, și anume: datorită muncii asidue pe care a depus-o, a reușit să creeze o băutură atât de fabuloasă încât specialiștii din domeniu o încadrează drept „băutură vintage”. La ce se referă acest termen? La faptul că Dom Perignon este produsă numai în cei mai buni ani de recoltă, și numai din strugurii strânși în acei ani, strict. Atât de fină și de specială este șampania. De asemenea, călugărul este renumit și ca fiind prima persoană care a folosit un dop de plută și a schimbat forma și materialele din care erau confecționate sticlele, pentru a preveni explozia lor în timpul fermentării. Și nu în ultimul rând, s-a făcut remarcat și pentru procesul de fabricație al băuturii în sine, și anume păstrarea separată a cojilor de struguri și a sucului lor în timpul presării, faptul ce rezulta în culoarea deschisă a șampaniei. Acum că ați aflat scurta istorie despre cum acest vin spumat extraordinar a ajuns să fie atât de apreciat, vrem să vă vorbim și despre băutură, arome și accente. Așa cum v-am promis mai sus, continuăm cu caracteristicile sale.

Această șampanie se remarcă față de celelalte prin aroma sa fină și pură. Deși, pe vremea călugărului, a fost catalogată drept șampanie Grand Cru, acum, specialiștii din domeniu o etichetează drept Premier Cru. La bază, această băutură este obținută din amestecul a două soiuri de struguri, Chardonnay și Pinot Noir, iar aroma sa iese în evidență prin minimalism. Pentru a ajunge la adevărata sa valoare, vinul spumant trebuie păstrat în sticlă pentru minim 7 ani, ca mai apoi să poată fi degustat la cele mai înalte nivele. De asemenea, există și o variantă roze a acestuia, dar este mult mai scumpă decât variantă clasică, albă. Mai vrem să vă menționăm și faptul că această șampanie a fost primul cuvee din lume (un amestec de două sau mai multe soiuri de struguri), iar prima recoltă a avut loc în anul 1921. Chiar dacă am amintit de minimalismul aromei mai devreme, trebuie să remarcăm și faptul că titulatura de Premier Cru este una pe măsură. Acest tip de vin spumant se remarcă prin note de cafea, vanilie și mirodenii, iar cu timpul, poate să emane și note de alune și migdale. Întreaga enumerare este complexă, cu adevărat, însă aroma în sine, când este simțită la prima înghițitură, combină notele menționate atât de suav încât formează un tot unitar, simplu. Înainte de încheiere, vrem să vă spunem și ce fel de cocktail puteți obține cu această șampanie, astfel încât să vă bucurați de mixuri senzaționale, chiar din propria bucătărie.

Printre cele mai ușor de preparat, dar și apreciate cocktailuri se numără Mimosa. Pașii de mixare sunt foarte simpli: nu trebuie decât să umpleți jumătate de pahar cu șampania Dom Perignon, și cealaltă jumătate cu sucul proaspăt stors de la o portocală. Amestecați bine, și ați obținut unul dintre cele mai ușoare și aerate cocktailuri. Îl puteți servi simplu, sau chiar alături de niște preparate, cum ar fi: meniurile de mic dejun sau brunch, însoțite de ouă, pâine toast, croissant, avocado și salate fresh, sau somon și bacon, ori lângă un platou de brânzeturi fine, care au ca vedetă Brie și Camembert.

Iată-ne ajunși la final. Sperăm că articolul nostru v-a ajutat să vă dați seama dacă această băutură este pe placul dumneavoastră. Fie că alegeți un alcool fin și lejer, cum este șampania despre care v-am vorbit, sau poate preferați unul mai tare și aromat, cum este Jack Daniel’s, de exemplu, cu siguranță veți reuși să aveți o seară minunată, alături de cei dragi.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web