Dorohoi News Logo

De la legume bio... la deodorante naturale

deodorante

Polemica din jurul antiperspiranților este deja arhicunoscută. Unii susțin că aluminiul din majoritatea antiperspiranților convenționali poate duce la boala Alzheimer sau cancer. Alții susțin că anumite ingrediente din deodorantele tradiționale și antiperspirante sunt toxice sau că pot ucide bacteriile bune de la axile.

Multe companii de deodorante naturale au profitat de aceste percepții, iar piața lor s-a extins destul de mult și acum găsești peste tot pe rafturi cel puțin un tip de care pretinde a fi natural.

Totuși, în timp ce tipurile naturale ar putea conține ingrediente aparent mai sănătoase decât antiperspirantele convenționale din farmacie, ele pot avea totuși substanțe care ți-ar putea irita pielea. 

Sunt ingredientele din deodorantele naturale mai bune?

Nu. Doar pentru că un antiperspirant este etichetat „natural” nu înseamnă că nu va conține ingrediente problematice în sine. De fapt, termenul „natural” nu are o definiție de reglementare, așa că etichetarea sa pe produsele de îngrijire personală este în esență lipsită de sens.

Cel mai supărător ingredient din orice fel de antiperspirant, fie că este „natural” sau nu, este parfumul.

Combinația dintre pielea subțire și pliată a subrațului, foliculii de păr și mediul umed face ca această zonă a corpului să fie mai susceptibilă la iritații sau la o reacție alergică în comparație cu, de exemplu, zona spatelui. 

Nu sunt puțini pacienții care se confruntă cu dermatită alergică de contact după ce au folosit produse cu parfum natural, cum ar fi cele care conțin linalol și limonen – compuși naturali extrași din anumite plante, cum ar fi cojile de citrice, care sunt utilizate în mod obișnuit în antiperspirantele naturale.
Sunt mai eficiente tipurile naturale?

Deoarece antiperspirantele obișnuite și naturale nu conțin aluminiu (ingredientul care ajut antiperspiranții să minimizeze transpirația), ele se bazează de obicei pe ingrediente precum parfumuri și bicarbonat de sodiu pentru a masca mirosul corporal. Ceea ce înseamnă că, în general, tipurile naturale ar trebui să funcționeze la fel de bine ca cele obișnuite în ceea ce privește menținerea prospețimii. Cu toate acestea, ele nu pot contracara mirosul în același mod în care o face un antiperspirant.

Nu știi ce tip de antiperspirant să îți cumperi?

Un antiperspirant natural nu este mai bun sau mai rău pentru sănătatea ta decât cel tradițional. Multe dintre afirmațiile că un produs este mai bun decât altul sunt doar strategii de marketing care nu se bazează pe dovezi științifice.

Ceea ce este sigur este că dermatologii recomandă opțiunile fără parfum, mai ales dacă ești alergic sau sensibil la parfum. Cu cât expunerea este mai frecventă la aceste substanțe parfumate, cu atât risculd dezvoltării unei alergii este mai mare. Acest fapt te poate întrista dacă îți place să îți achiziționezi antiperspirantul în funcție de parfum.

Un beneficiu al antiperspirantului natural este acela că nu lasă pete, spre deosebire de cele tradiționale care îți dau de furcă fie cu dârele albe, fie cu petele galbene neplăcute.

Dacă ai dificultăți în a-ți alege tipul potrivit, să știi că poți oricând să îți faci unul acasă.

O rețetă simplă de deodorant

Ai nevoie doar de 1/3 cană ulei de cocos, 1/4 cană bicarbonat de sodiu, 1/4 cană amidon de săgeată (arrowroot sau arboretură, în română), 6 până la 10 picături de uleiuri esențiale, dacă dorești. 

Amestecă bicarbonatul de sodiu și arboretura. Adaugă-le în uleiul de cocos până se omogenizează, apoi adăugă și  uleiurile esențiale preferate. Pune amestecul într-un borcan de sticlă gol sau un recipient pe care îl preferi, ușor de manevrat. Pentru utilizare, încălzește o cantitate mică între degete până se transformă în lichid. Aplică-l pe axile.

Ia în considerare și faptul că antiperspirantul natural este mai eficient dacă urmeazi o dietă adecvată. Ar trebui să eviți alimentele care pot stimula producerea mirosului corporal, cum ar fi usturoiul, ceapa, carnea roșie și anumite condimente înțepătoare. Dacă o schimbare a dietei nu duce la nicio schimbare, poți consulta un medic în cazul în care ai o stare de sănătate care provoacă o aromă corporală neplăcută.

Nu uita, alege doar ceea ce ți se potrivește!

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web