Dorohoi News Logo

Cât timp poți păstra friptura de porc? Nu trebuie să depășești această perioadă

1

Cât timp poți păstra friptura de porc? Iată cât timp o poți păstra în frigider, în siguranță, dar și ce se poate întâmpla dacă depășești acea perioadă.

Friptura de porc este unul din preparatele cele mai îndrăgite de români, mai ales în sezonul rece, de Crăciun. Iată cât timp o poți păstra în siguranță în frigider. Vă spunem, de asemenea, de ce este periculos să se depășească acest interval.

Friptura de porc poate fi păstrată în frigider cel mult patru zile
Carnea de porc gătită poate fi refrigerată și păstrată timp de trei-patru zile, dar nu mai mult. Potrivit csid.ro, dacă a trecut această perioadă, poate dezvolta bacterii.

Principalul pericol la care te expui este acela de a dezvolta toxiinfecție alimentară. Dacă este congelată, friptura de porc poate fi păstrată în condiții bune până la șase luni.

Carnea afumată, cum ar fi cârnații sau coastele, poate fi păstrată în congelator timp de până la un an.

Este recomandat să gătiți friptura de porc cât mai aproape de momentul în care este servită. Carnea rămasă poate fi păstrată în frigider și reîncălzită pentru următoarele mese. Se recomandă încălzirea doar a cantității necesare pentru consum. Bucățile de carne reîncălzite și neconsumate ar trebui eliminate.

Dacă ai rămas cu o cantitate mai mare de friptură gătită pe care nu o vei consuma imediat, poți să o porționezi în pungi sau caserole și să o pui la congelator. Astfel, o poți păstra pe o perioadă mai îndelungată. La frigider, friptura nu rezistă mult timp, motiv pentru care se recomandă congelarea ei.

Pericolele cărnii de porc
Dr. Elena Syurakshina, un endocrinolog și nutriționist rus, a oferit mai multe explicații despre efectele cărnii de porc. Acest aliment conține o gamă completă de vitamine B și multe alte substanțe utile. Chiar și așa, poate avea anumite efecte negative în unele condiții.

Mai precis, efectele negative apar atunci când carnea este consumată crudă sau insuficient gătită. În aceste cazuri, alimentul poate conține agenți patogeni. Unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale consumului acesteia este toxoplasmoza.

Boala este cauzată de paraziți protozoare unicelulare, potrivit specialistei. Paraziții pot afecta sistemul nervos și limfatic, după ce pătrund în organism.

„Carnea crudă sau insuficient gătită poate conține agenți patogeni. Unul dintre cele mai frecvente efecte secundare ale consumului acesteia este toxoplasmoza. Boala este cauzată de paraziți protozoari unicelulare, care, pătrunzând în organism, pot afecta sistemul nervos și limfatic. În plus, sunt raportate periodic cazuri de infecție cu tenia porcului și ascarizi (n.red. trichinella)”, a explicat endocrinologul.

Alimentul conține grăsimi saturate
De asemenea, aceasta a menționat că alimentul conține grăsimi saturate. Acestea trebuie consumate cu prudență de persoanele cu tulburări de metabolism trigliceridic pentru a evita dezvoltarea ulterioară a aterosclerozei.

La rândul lor, produsele semipreparate pot avea efecte negative asupra sănătății. Este vorba despre cotlete, chifteluțe, cârnați semiafumați, șuncă și nu numai.

Produsele semipreparate conțin coloranți, agenți de îngroșare, îngroșatori, potențiatori de aromă și conservanți. Aceste substanțe afectează puternic sistemul digestiv.

„Persoanele supraponderale și obeze ar trebui să mănânce carne de porc cu prudență. În acest caz, este mai bine să tăiați mai întâi grăsimea din bucăți și să consumați această carne rar”, a mai spus specialista.

Are și efecte benefice pentru sănătate
Simultan, alimentul are și efecte benefice pentru sănătate. O singură porție de ficat de porc poate oferi unei persoane un aport de vitamine B12 pentru o lună. Aceste vitamine îmbunătățesc funcția cerebrală, cresc concentrarea și percepția vizual-spațială.

Includerea regulată a cărnii de porc în alimentație, respectiv de 1-2 ori/săptămână, este o modalitate ușoară de a susține funcția tiroidiană datorită conținutului de seleniu. Există și mai multe efecte benefice, atunci când carnea de porc este combinată cu exercițiile fizice regulate.

Acest lucru va menține mușchii sănătoși și puternici. Totodată, poate preveni dezvoltarea degenerarea structurii musculare la persoanele în vârstă.

„Atunci când alegeți carnea din magazin, trebuie să fiți atenți la culoare și miros. Carnea trebuie să fie roz: cu cât este mai închisă la culoare, cu atât animalul este mai bătrân. Carnea nu ar trebui să aibă un miros distinct, nuanțe irizate sau pete umede dedesubt. Carnea de porc de calitate nu conține mai multă grăsime decât carnea în sine. Culoarea grăsimii nu trebuie să fie gălbuie”, a conchis endocrinologul.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web