Dorohoi News Logo

Conform unui nou studiu, apa îmbuteliată conține de o sută de ori mai multe particule din plastic decât era estimat

H2O

Potrivit unui nou studiu din Proceedings of the National Academy of Sciences, citat de france24.com, apa îmbuteliată este de până la o sută de ori mai proastă decât se credea anterior, când vine vorba de numărul de bucăți minuscule de plastic pe care le conține.

Folosind o tehnică recent inventată, oamenii de știință au numărat în medie 240.000 de fragmente detectabile de plastic pe litru de apă în mărci populare, între 10-100 de ori mai mare decât estimările anterioare, ridicând potențiale probleme de sănătate care necesită studii suplimentare.

În timp ce microplasticele au mai puțin de 5 milimetri, nanoplasticele sunt definite ca particule sub 1 micrometru sau o miliardime dintr-un metru - atât de mici încât pot trece prin sistemul digestiv și plămâni, pătrunzând direct în sânge și de acolo în organe, inclusiv creier și inimă. De asemenea, pot traversa placenta în corpurile bebelușilor nenăscuți.

Există cercetări limitate asupra impactului acestora asupra ecosistemelor și asupra sănătății umane, deși unele studii timpurii de laborator le-au legat de efecte toxice, inclusiv de anomalii de reproducere și probleme gastrice.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web