Dorohoi News Logo

Ce sunt antioxidantii si cum functioneaza

antioxidanti

Oxidarea este un proces natural, care produce daune tuturor celulelor, iar antioxidantii sunt substantele care le apara de aceste efecte adverse.
   Stim cu totii ca fiecare celula prezenta in corp are nevoie de oxigen pentru a ramane in viata. Cu toate acestea, oxigenul este responsabil si pentru deteriorarea celulelor ca urmare a procesului de oxidare. Ca un rezultat al oxidarii apar radicalii liberi, care au efect daunator asupra celulelor. In cazul in care daunele cauzate de radicalii liberi se intind pe o perioada mare de timp, este posibil sa apara cancerul.
   Pentru a intelege exact cum functioneaza si ce sunt antioxidantii trebuie sa dam un exemplu. Daca pastrezi o felie de mar in aer liber, dupa putin timp marul va prinde o nuanta de maronie. Asta se intampla din cauza procesului de oxidare. Insa in cazul in care aplici suc de lamaie pe o felie de mar si apoi o lasi in aer liber, vei oberseva ca nu mai apare nuanta respectiva. Asta se datoreaza antioxidantilor prezenti in sucul de lamaie.
   Antioxidantii prezenti in alimentele pe care le consumam fac acelasi lucru celulelor corpului nostru. Practic, rolul antioxidantilor este de a opri procesul de oxidare prin neutralizarea radicalilor liberi formati in timpul oxidarii.
   In incercarea de a neutraliza radicalii liberi, chiar si antioxidantii sufera din cauza oxidarii. Din aceasta cauza organismul nostru are nevoie de aprovizionare constanta cu antioxidanti.
Cuisoarele au cei mai puternici antioxidanti naturali
   Radicalii liberi au tendinta de a elibera electroni sau de a absorbi un electron nou din celulele vii. De fiecare data cand un electron este eliberat sau absorbit de un radical liber, un nou radical liber se formeaza. Cel nou continua acelasi proces si in acest fel se formeaza multi radicali liberi, iar daca acest proces continua mult timp, se va ajunge la descompunerea celulelor vii. Antioxidantii precum beta-carotenul, vitamina C si vitamina E opresc procesul de oxidare.
   Exista multe tipuri de antioxidanti, ce se gasesc in numeroase tipuri de alimente. Fiecare dintre ei are un anumit mecanism de functionare. Dar cu toate acestea, toti antioxidantii ajuta organismul in echipa.
   Vitamina E, vitamina C, seleniul si beta-carotenul sunt cei mai cunoscuti antioxidanti. Acestia sunt cunoscuti si pentru efectele anti-imbatranire, pentru ca ne ajuta sa ne pastram pielea tanara pentru mai mult timp.
   Corpul foloseste in permanenta antioxidantii, asa ca trebuie sa ii oferim incontinuu altii. Aportul de suplimente este un mod de a reface antioxidantii din organism. Cu toate acestea, numeroase studii au demonstrat ca antioxidantii din aceste suplimente nu se compara cu cei asimilati din fructe sau legume.
Sase surse neasteptate de antioxidanti
   Pentru a asimila cat mai multi antioxidanti este indicat sa consumi fructe si legume cat mai colorate, precum sfecla, morcovi, spanc, broccoli, rosii, cirese, struguri rosii sau fructe de padure. De fapt, cele mai bogate fructe in aceste substante sunt prunele (atat cele proastepe, cat si cele uscate), afinele, murele, capsunile, zmeura, portocalele, strugurii rosii si ciresele.
   Se cunoaste faptul ca ceaiul verde contine multi antioxidanti, insa se pare ca sucul de rodii este superior in aceasta privinta.

sursa: ziare.com
 

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web