Dorohoi News Logo

Avertizarea cercetătorilor: Tehnologia LED poate distruge ochii

televizorul

De la monitoarele la televizoarele de ultimă generație, diodele emițătoare de lumină (LED-uri) au devenit tot mai prezente în viețile oamenilor. Cercetătorii spanioli avertizează însă că acestea ar putea deteriora în mod ireversibil retinele.

Luminile de tip LED pot afecta în mod ireversibil retinele oamenilor, se arată într-un studiu realizat de către cercetătorii de la Universitatea Complutense din Madrid, scrie LiveScience.com.

Lumina generată de LED-uri este alcătuită în principal din unde scurte, de la capătul albastru și violet al spectrului de electromagnetic.

Expunerea îndelungată la ecranele (televizoare, monitoare, telefoane mobile) și becurile cu LED poate afecta ochii oamenilor, iar problema se va înrăutăți în timp. "Oamenii trăiesc tot mai mult, iar copiii folosesc dispozitive electronice de la vârste tot mai fragede. Ochii nu sunt făcuți să se uite la sursele de lumină, sunt făcuți pentru a vedea cu ajutorul luminii", a explicat Dr. Celia Sánchez-Ramos, coordonatoarea studiului.

Pentru a-și proteja vederea, cercetătoarea le recomandă oamenilor să folosească ochelari de soare de calitate cu filtre UV și să aibă o dietă bogată în vitamina A, pentru a proteja retinele.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web