Dorohoi News Logo

Grădina verde vă informează: Salcia decorativă - FOTO

Salcie_2

Sălciile altoite nu trebuie să ne ducă cu gândul la proverbul „când o face plopul pere și răchita micșunele”,  ele nu sunt altoite pentru a face fucte ci doar pentru a pune în valoare niște varietăți valoroase din punct de vedere ornamental care altfel, lăsate libere în natură, nu ar fi altceva decât niște plante relativ comune, frumoase dar nu atât de spectaculoase încât să ne dorim să le avem în grădina de acasă.

Sălciile se altoiesc de regulă pe tulpini de salcie albă (Salix alba) care este un port-altoi viguros, nepretențios din punct de vedere ecologic, suportând solurile argiloase, cu umiditate moderată și având o toleranță mai mare față de uscăciune în comparație cu alte sălcii. Varietățile ornamentale altoite pe salcie albă vor împrumuta așadar din vigoarea portaltoiului, rezistând astfel fără prea multă îngrijire în aproape orice tip de grădină, cu condiția ca solul să nu fie nisipos și să aibă o umiditate relativ bună. Fiind plante decorative prin frunze, o fertilizare cu îngrășăminte azotoase va fi binevenită, azotul fiind cunoscut ca cel mai important element nutritiv pentru creșterea lăstarilor și a frunzelor. Mai trebuie reținut de asemenea faptul că plantarea sălciilor decorative altoite (ca șia a sălciilor în general) se face la lumină, în locuri deschise.

La Pepiniera Grădina Verde veți găsi 3 varietăți frumoase de sălcii altoite, pe care vi le prezentăm în cele ce urmează:

Salix caprea pendula – salcia căprească plângătoare este rezultată din altoirea pe un trunchi de salcie albă, la diferite înălțimi (de regulă la 1,60 m) a unei tulpini de salcie căprească arbustivă târâtoare care ridicată la respectiva înălțime și având tendința naturală de creștere pe orizontală, va crește în jos, rezultând aspectul plângător, pendul, al plantei. Trebuie înțeles faptul că această salcie crește în jos, deci nu va crește în înălțime iar dacă se întâmplă cumva ca un lăstar din portaltoi să scape și să înceapă creșterea în sus, acesta trebuie neapărat suprimat. Spectacolul salciei căprești pendule este în special primăvara atunci când lujerii se încarcă de mâțișori iar planta capătă un aspect galben-mătăsos ce atrage negreșit zeci de albine. Peste vară, frunzișul verde al umbrelei de salcie va da bine în orice colț de grădină, iar în timpul iernii lujerii încărcați de promoroacă vor crea un discret aer romantic.

Salix integra Hakuro-Nishiki – salcia japoneză sau salcia pestriță este rezultată prin altoirea pe o tulpină de salcie albă a unei sălcii arbustive cu frunza fistcichiu împestrițată în culori de alb, roșu, galben și verde. Altoirea arbustului pe o tulpină de arbore duce la crearea unei forme globulare, tulpinile altoiului vor crește de jur împrejurul punctului de altoire creând un glob de crengi care poate fi asemuit în mijlocul verii cu explozia unui foc de artificii. Salcia japoneză pestriță se tunde de regulă anual, altfel creșterile expansive ale lăstarilor cu frunze colorate pot îngreuna prea mult tulpina portaltoiului. Deasemenea o creștere exagerată în lungime a acestor lăstari poate duce la schimbarea formei globului și la rărirea acestuia în interior. Prin tunderea anuală se va păstra însă fără prea mare greutate forma globului colorat care ne va uimi cu explozia de culori pe toată durata verii. La fel ca și în cazul sălciei căprești altoite, pe tot parcursul verii se va avea în vedere suprimarea lăstarilor lacomi care se întâmplă să pornească din portaltoi.

Salix integra pendula – salcia pendulă cu frunza mică se aseamănă foarte mult cu salcia căprească plângătoare, atâta doar că are frunza mult mai mică, coronamentul având in acest motiv un aspect mai fin, mai elegantisim. Salcia integră nu oferă spectacolul galben-pufos al mâțișorilor de primăvară în schimb desimea mai mare a coronamentului și finețea acestuia îi conferă un aer puternic și o talie mai viguroasă comparativ cu acea a salciei căprești. Plantate una lângă alta, salcia integră și cea căprească vor apărea ca două surori asemănătoare dar diferite în același timp, îndemnând vizitatorii grădinii dumneavoastră să pună o sumedenie de întrebări la care o să vă facă plăcere să răspundeți.

Fiind ținute la ghivece și întreținute corespunzător, plantele de la Grădina Verde pot fi plantate în orice moment al anului, de primăvara devreme până toamna târziu.

Vă așteptăm la Grădina Verde !

Autor: ing. Puiu Constantin - Pepiniera Grădina Verde - Click AICI

 

DorohoiNews.ro
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web