Dorohoi News Logo

Grădina Verde vă informează: Potentila fruticosa

Potentila Fruticosa

Potentila fruticosa este un arbust denumit popular Cinci degete datorită frunzei de forma unei palme. Motivul pentru care ar trebui să avem în grădina noastră un astfel de arbust este în primul rând legat de rezistența acestuia la clima aspră din nordul Moldovei.

Plantat chiar și în grădinile din zona montană, arbustul înflorește fără a cere prea multă îngrijire, nu degeră și nu solicită un sol de cea mai bună calitate. Are un aspect compact, mătăsos, frunzele mărunte și dese nelăsând să se vadă aproape deloc structura tulpinilor. Lujerii sunt subțiri, moi și se curbează adesea sub greutatea frunzișului și a florilor.

Potentila este un arbust de talie mică, nu depășește de regulă un metru în înălțime și diametru dar poate fi tuns și păstrat de talie mult mai mică – chiar până la 30-40 cm în diametru. Florile cele mai populare sunt cele galbene aurii, dar există și varietăți de potentila cu flori albe, roșii sau portocalii. Înflorește începând cu luna iunie, de regulă foarte abundent, florile îmbrăcând într-o mare măsură aspectul general al tufei. Înflorește continuu până aproape de venirea înghețurilor, în octombrie. Peste iarnă frunzele cad, tufa rămânând însă în continuare cu un aspect compact datorită desimii mari a lujerilor subțiri.

Potentila nu este deloc pretențioasă față de condițiile de climă și nici nu pretinde un sol foarte bogat. Dacă o vom planta însă într-un loc însorit, cu solul din groapa de plantare ameliorat cu turbă de sphagnum, dacă o vom uda din când în când și îi vom aplica îngrășăminte cu concentrație mai ridicată de potasiu (orice îngrășământ granular sau solubil pentru plante cu flori), potentila ne va bucura timp de câteva luni cu o mulțime de flori strălucitoare.

Se plantează ca arbust izolat în grădină, se poate plasa foarte bine și în interiorul straturilor cu flori, este deasemenea foarte indicat pentru garduri vii de înălțimi mai mici sau pentru realizarea unor frumoase borduri florale în jurul diferitelor amenajări din grădină.


DorohoiNews.ro
Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web