Referendumul de la sfarsitul lunii trecute face obiectul mai multor dosare penale in judet. Parchetul de pe langa Judecatoria Botosani instrumenteaza in prezent doua dosare, iar Parchetul de pe langa Judecatoria Darabani unul.
Infractiunile anchetate in municipiu vizeaza impiedicarea exercitarii dreptului de a participa la vot. Mai exact e vorba de o reclamatie depusa de consilierul local liberal Stelian Plesca impotriva mai multor persoane din conducerea Serconf in baza declaratiilor unor muncitori din fabrica administrata de democrat-liberalul Manuela Zarug. Oamenii ar fi spus ca le-ar fi fost interzisa participarea la vot prin retinerea cartilor de identitate. Manuela Zarug a respins acuzatiile, precizand ca a dat in acest sens declaratii si in fata politistilor. Ea a mai spus ca nu se astepta la asemenea reactie din partea unui coleg din consiliul local.
In alt caz, un reprezentant al PNL in sectia de la Curtesti este acuzat ca si-a facut o copie dupa lista de votare, notand persoanele care au votat intentionand sa le convinga sa se prezinte la urne.
La Parchetul de pe langa Judecatoria Darabani se afla in lucru un dosar in care doua persoane sunt anchetate pentru vot multiplu. „In prezent efectuam cercetari cu privire la aceasta reclamatie, insa deocamdata nu s-a formulat nicio acuzatie oficiala”, a declarat Nicu Paul Ionita, prim procuror la Darabani. Surse neoficiale sustin ca a fost reclamat un secretar al unei scoli din oras care ar fi incercat sa voteze in locul unei persoane cu handicap.
Reprezentantii Inspectoratului Judetean de Politie au mentionat ca, in urma referendumului, au primit 25 de sesizari, din care 23 au fost de competenta lor, 10 fiind de natura penala, iar 13 fapte contraventionale. Din primul calup au fost infirmate sapte, iar din al doilea cinci. Pe langa cele trei dosare inaintate parchetelor, politistii au mai aplicat sase amenzi pentru comercializare de bauturi alcoolice in perimetrul sectiilor de votare sau pentru alarmarea falsa a organelor de politie.
Presedintele Consiliului Judetean si liderul PNL, Florin Turcanu a precizat ca el le-a cerut primarilor sa scoata lumea la vot, insa nu a savarsit nicio fapta ilegala, pe toata durata referendumului fiind la sediul partidului.
Nereguli gasite pe listele electorale
In acelasi timp cu aceste anchete, continua si verificarea listelor electorale, ceruta de guvern.
Potrivit celor precizate de Ovidiu Portariuc, primarul Botosaniului, in municipiu au fost scoase de pe liste aproximativ 3.000 de persoane, 2.900 facand parte din categoria celor cu acte expirate. Diferenta este data de persoanele decedate si cele cu drept de vot interzis prin hotarari judecatoresti.
Si in judet au fost depistate astfel de situatii. Din datele trimise la prefectura de 20 de comune reiese ca 58 de persoane trebuiau scoase de pe listele de alegatori. Cei mai multi, peste 35, erau morti, printre care si Daniel Claudiu Crulic, dorohoianul care a incetat din viata in urma cu mai bine de patru ani dupa doua luni greva foamei intr-o inchisoare din Polonia.
Pe listele permanente au fost trecute si persoane care si-au pierdut dreptul de a vota sau cele care detineau acte de identitate expirate.
Azi se va sti exact numarul celor care nu ar trebui sa fie pe listele electorale. Institutia Prefectului a trimis in judet o nota potrivit careia situatia centralizata in urma controalelor trebuie predata azi, nu pe 27 august, asa cum se ceruse initial.
Sursa:
MONITORUL de BOTOSANI