Rata infractiunilor propagate prin intermediul retelelor de socializare a crescut semnificativ in ultimii ani. Principalele canele prin care mesajele abuzive sau plangerile cu privire la amenintari de persoane au fost transmise cel mai des prin intermediul Facebook si al Twitter.
In ultimii patru ani criminalitatea la nivel mondial a cunoscut o noua forma de raspandire. Prin intermediul suportului online si in special al retelelor sociale, abuzurile au cunoscut o noua forma de propagare.
In 2008 un numar total de 556 de plangeri au fost facute la Politie, potrivit datelor eliberate de autoritati intr-o solicitare efectuata la nivel mondial. Anul trecut cifra celor care au raportat abuzuri realizate prin retele sociale a urcat la 4908, in cadrul acestor raportari ca portaluri de propagare fiind mentionate Faceebook si Twitter.
In 2011circa 653 de persoane au fost sanctionate de catre autoritati pentru abuzuri sau infractiuni realizate prin social networking. Raportate la nivel de procent, abuzurile prin intermediul retelelor sociale au crescut cu aproximativ 800% scrie Daily Mail in editia sa electronica. Oamenii legii sustin ca exista o mare varietate de mesaje ofensatoare sau chiar amenintari care sunt propagate prin Facebook sau Twitter, aceste tipuri de mesaje fiind cele mei des intalnite.
In randul mesajelor ofensatoare transmise prin intermediul retelelor sociale se numarar si amenintari de abuzuri sexuale, de cele mai multe ori victimele acestora fiind persoanele de sex feminin. Rasismul se numara printre alte tipuri de abuzuri manifestate online, cat si escrocheria sau inselatoria sub forma de frauda bancara.
Pe de alta parte retelele sociale au fost folosite pe parcursul anilor de catre Politie pentru a primi detalii sau pentru a identifica in mod direct faptasul unei crime. Au existat numeroase cazuri in care hotii au postat pe propriile conturi de Facebook imagini cu bunurile sustrase, prinderea acestor fiind dupa aceea o formalitate, scrie agentia de presa Mediafax.