Dorohoi News Logo

Incendii provocate de coşurile de fum necurăţate

adapost animale incendiat

Coşurile de fum necurăţate de funingine au generat două incendii în ziua de 3 ianuarie 2011. În ciuda temperaturilor scăzute şi a condiţiilor de iarnă, pompierii au intervenit prompt, fiind salvate bunuri materiale în valoare de 106.000 lei.  
          Primul incendiu a fost anunţat puţin după ora 17.00. Florin F. din comuna Truşeşti a solicitat sprijinul pompierilor după ce a observat că o parte din învelitoarea termică a coşului de fum amplasat pe partea exterioară a blocului în care locuieşte s-a aprins. Flăcările au fost stinse de un echipaj din cadrul Gărzii de Intervenţie Truşeşti, înainte de a produce pagube materiale însemnate. Au fost salvate bunuri materiale în valoare de peste 100.000 lei.
          Cinci ore mai tâziu, Florea B., din satul Oneaga, comuna Cristeşti, a cerut ajutorul pompierilor după ce şi-a văzut agoniseala de-o viaţă ameninţată de flăcări. Incendiul, generat cel mai probabil de coşul de fum necurăţat, a cuprins în scurt timp o parte din acoperişul casei şi s-a extins la bunurile din două încăperi. 
          Pentru stingerea incendiului au acţionat două echipaje ale Detaşamentului de Pompieri Botoşani şi doi membri ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din comună, mai puţin de jumătate de oră. Flăcările au distrus cca 35 mp din acoperişul casei, mobilierul şi articolele de îmbrăcăminte din două camere, pagubele fiind estimate la 1500 de lei. Au fost salvate bunurile materiale din celelalte încăperi în valoare de 6.000 de lei.  
Coşurile de fum defecte sau necurăţate se află printre cele mai frecvente cauze care generează incendii la Botoşani în sezonul rece şi nu numai.
           Anul trecut, 79 de botoşăneni şi-au văzut casele în flăcări pentru că,  fie nu şi-au curăţat coşurile de fum de funingine sau nu le-au reparat, fie nu le-au protejat faţă de materialele combustibile sau au folosit pentru încălzirea locuinţelor sobe cu defecţiuni, sau nu le-au supravegheat în timp ce ardea focul, ori au amplasat materiale combustibile în apropierea acestora.
          Cele mai multe incendii ar putea fi prevenite dacă s-ar respecta o serie de reguli şi măsuri de prevenire şi stingere a incendiilor. De aceea este bine de ştiut că sobele folosite pentru încălzit pe timp de iarnă şi cele folosite pentru preparatul hranei, trebuie să aibă coşuri pentru evacuarea fumului executate din cărămidă pe fundaţie proprie. La trecerea prin planşeele din lemn sau alte materiale combustibile, pereţii coşului de evacuare trebuie să aibă grosimea de minim 25 cm . Pe porţiunea din spaţiul podului, coşurile vor fi tencuite şi văruite. Sobele metalice (fără acumulare de căldură) trebuie sa fie amplasate pe un postament izolator din cărămidă. Atât sobele metalice, cât şi burlanele vor fi amplasate la distanţă de cel puţin 1 m faţă de pereţii construiţi din lemn, uşi şi alte elemente care se pot aprinde cu uşurinţă. Burlanele sobelor metalice folosite pentru încălzire nu vor fi scoase prin planşee şi acoperişuri combustibile, ci vor fi racordate în mod obligatoriu la coşuri din zidărie de cărămidă. Coşurile, indiferent de construcţia lor, se vor curăţa de zgură o dată la cel mult două luni de funcţionare. (DorohoiNews.ro)

Autor: DorohoiNews.ro

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web