În cursul lunii februarie 2014 , în cadrul domeniului Sănătate şi Securitate în Muncă s-au desfăşurat următoarele activităţi:
- s-au efectuat controale la 118 agenţi economici, au fost dispuse 263 măsuri, au fost aplicate 260 sancţiuni contraventionale din care 246 avertismente şi 14 amenzi în valoare de 63.000 lei.
- au fost raportate 4 accidente cu incapacitate temporară de muncă.
Cele mai des întalnite deficienţe în cadrul acţiunilor de control:
-lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnavire profesională
-neinstruirea lucrătorilor la angajare
-lipsa planul de prevenire şi protecţie
-neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor şi a examenului medical periodic
-nu erau întocmite instrucţiunile proprii
-lipsa certificatului constatator care să ateste autorizarea funcţionării din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă
-nu au fost îndeplinite măsurile dispuse în procesele verbale de control anterioare
-angajatorii nu au luat măsuri pentru asigurarea de materiale necesare informării şi instruirii lucrătorilor
-angajatorii nu au luat măsuri pentru desemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor
-neanunţarea de către angajator a evenimentelor în care au fost implicaţi lucrătorii.
Valoarea sancţiunilor aplicate în domeniul Sănătate şi Securitate în Muncă în luna februarie 2014 este de 63.000 lei.
În cursul lunii februarie 2014 în domeniul Relaţii de Muncă au fost efectuate controale la un numar de 251 angajatori, cu un număr de 8186 salariaţi din care 5822 femei. Au fost sanctionaţi 66 angajatori, au fost aplicate 91 sancţiuni contravenţionale din care 52 avertismente şi 39 amenzi, în valoare totală de 167.000 lei.
Au fost depistate 278 persoane ca desfasoară muncă nedeclarată (fără contracte de muncă şi netransmitere în termen legal conform HG 500, art. 4, alin.1, litera c), valoarea totală a sancţiunilor contravenţionale aplicate în acest sens, fiind de 167.000 lei.
Pentru un angajator, care a fost depistat că folosea la muncă 6 persoane fără a avea încheiate contracte individuale de muncă, a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoşani, fapta savarsită constituind infracţiune conform art. 264, alin.3 din Codul Muncii.
În această lună au fost înregistrate 51 petiţii. Au fost sesizate în special următoarele aspecte: neacordare drepturi salariale, nerespectarea timpului de muncă, neplata orelor suplimentare, muncă fără forme legale, nerespectarea prevederilor HG 500 – privind Registrul General de Evidenta al Salariaţilor. Domeniile de activitate de unde provin sesizările sunt: prestări servicii, confecţii, construcţii, comerţ, productie, etc.
Valoarea totală a amenzilor aplicate de către ITM, în cadrul domeniilor Sănătatea şi Securitatea Muncii şi Control Relaţii de Muncă, în cursul lunii februarie 2014 este de 230.000 lei.