Ieri, 17 iulie a.c., poliţiştii botoşăneni au desfăşurat activităţi suplimentare, destinate prevenirii şi combaterii fenomenului infracţional şi implicit în scopul creşterii gradului de siguranţă publică.
Activităţile se vor desfăşura şi în zilele următoare.
În acest context, ieri, peste 200 de poliţişti botoşăneni au acţionat pentru prevenirea faptelor antisociale şi menţinerea ordinii şi siguranţei publice, suplimentar faţă de activităţile şi dispozitivele curente.
Acţiuni punctuale s-au desfăşurat şi pe linia respectării normelor legale de comerţ sau a legislaţiei rutiere. Poliţiştii de ordine publică, rutieră, investigarea criminalităţii economice, dar şi din cadrul altor structuri au efectuat 202 controale (în pieţe, târguri, baruri, etc.) şi au verificat 158 de agenţi economici.
Au fost constatate şi aplicate 425 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 170.626 lei. Din acestea, 91 au fost aplicate la Legea nr. 12/1990 privind protejarea populației împotriva unor activități comerciale ilicite, 36 la Legea nr.61/1991 republicată pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, 268 pentru încălcarea normelor rutiere și 30 la alte acte normative. Au fost reținute 11 permise de conducere, din care 3 pentru încălcarea regimului legal de viteză și au fost retrase 4 certificate de înmatriculare.
De asemenea, a fost confiscată în numerar, suma de 3.078 lei, reprezentând contravaloarea unor mărfuri identificate la comercializare, fără documente legale de provenienţă. Au fost constatate 11 infracţiuni, din care 6 de natură economico-financiară, 4 de natură judiciară și 1 de altă natură, fiind indisponibilizate bunuri în valoare de 27.700 lei.
Exemple semnificative:
1. La data de 17.07.2015, lucrătorii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice au dispus începerea urmăririi penale pentru săvârşirea infracţiunilor de „împiedicare, sub orice formă, a organelor competente de a intra, în condiţiile prevăzute de lege, în sedii, incinte ori pe terenuri, cu scopul efectuării verificărilor financiare, fiscale sau vamale”, prev. şi ped. de art. 5 din Legea nr. 241/2005 modificată şi „contrabandă”, prev. şi ped. de art. 270 alin.3 din Legea nr. 86/2006 modificată, constând în aceea că, reprezentatul legal al unei societăți comerciale din mun. Botoşani a fost identificat în timp ce deţinea în vederea comercializării, într-un spaţiu de depozitare al unuia dintre barurile societăţii, cantitatea totală de 548 pachete de ţigări (10.960 ţigarete) de provenienţă Republica Moldova şi Duty Free, pentru care nu deţinea documente de provenienţă şi despre care cunoştea că provin din activităţi de contrabandă, pachetele având timbre de accizare specifice, cauzând bugetului de stat un prejudiciu în cuantum de aproximativ 6.500 lei. Totodată, în cadrul activităţilor de verificare efectuate de către lucrătorii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, acesta a refuzat să deschidă uşa de acces în spaţiul de depozitare folosit de către societate, împiedicând pătrunderea în acea încăpere.
2. În aceeași zi, lucrătorii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de „evaziune fiscală”, prev. şi ped. de art. 9 alin.1, lit. „b” din Legea nr. 241/2005 modificată, de către reprezentatul legal al unei societăți comerciale din Suceava, constând în aceea că, prin omisiunea înregistrării în actele contabile ori în alte documente legale a tuturor operaţiunilor efectuate şi a veniturilor realizate din comercializarea produselor din beton pentru construcţii fabricate la punctual de lucru al societăţii din or. Darabani, jud. Botoşani, s-a sustras de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale. Prejudiciul cauzat în dauna bugetului de stat urmează a fi cuantificat de către organele fiscale.