Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Bivolari au reţinut doi cetăţeni români, care au încercat să introducă ilegal în România, peste râul Prut, folosind lansete și frânghii, aproximativ 3.500 pachete cu ţigări de contrabandă, ce urmau să ajungă pe piaţa neagră din România.
Pentru reținerea contrabandiștilor, polițiștii de frontieră au fost nevoiți să folosească armamentul din dotare, fiind trase focuri de armă în plan vertical, conform prevederilor legale.
În data de 10 mai a.c., în jurul orei 22.30, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Bivolari, județul Iași, pe timpul desfăşurării unei misiuni specifice în zona de competență, au observat pe direcția localității de frontieră Zaboloteni, la malul românesc al râului Prut, două persoane de sex masculin, care trăgeau, cu ajutorul unei lansete mai multe colete voluminoase.
Poliţiștii de frontieră au procedat la monitorizarea persoanelor, iar în momentul în care acestea au adus coletele la mal și au încercat să le transporte, lucrătorii noștri au efectuat somațiile verbale regulamentare pentru oprirea persoanelor. Profitând de întuneric şi vegetaţie, cei în cauză au încercat să fugă, moment în care poliţiştii de frontieră au folosit armamentul din dotare, trăgând două focuri de avertisment în plan vertical, cu respectarea reglementările legale în vigoare.
Polițiștii de frontieră i-au reţinut pe cei doi bărbați, iar pe timpul cercetărilor efectuate au stabilit că cei în cauză sunt cetățenii români Andrei C. și Constantin M., în vârstă de 29, respectiv 40 ani, domiciliaţi in judeţul Iaşi, care au trecut coletele peste râul Prut cu ajutorul unei lansete și le-au tras cu o frânghie dinspre luciul de apă înspre mal.
În urma inventarierii conținutului coletelor, a rezultat cantitatea de 3.389 pachete cu ţigări, diferite mărci, cu timbru de acciză Republica Moldova, în valoare de aproximativ 30.772 lei.
Poliţiştii de frontieră au dispus confiscarea ţigărilor şi efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de introducerea în/sau scoaterea din țară prin orice mijloace, a bunurilor sau mărfurilor, prin alte locuri decât cele stabilite pentru controlul vamal.