Furturile şi faptele antisociale săvârşite de infractorii voiajori prezintă un specific aparte şi o complexitate deosebită generată în primul rând de faptul că autorii comit infracţiunile călătorind în diferite locaţii, pe trasee care asigură legătura facilă cu ieşirile din judeţe.
Infractorii voiajori dispun de mijloace de transport şi îşi adaptează activitatea infracţională în funcţie de vulnerabilităţile identificate în teren. Abordează persoane întâlnite pe stradă sub diverse pretexte culegând astfel informaţii cu privire la persoane care deţin sume de bani sau bunuri de valoare.
Poliţiştii Secţiei de poliţie Rurală nr. 1 Botoşani, duminică 17 decembrie, au depistat în trafic, pe raza satului Icuşeni, comuna Vorona, un autoturism în care se aflau două persoane de etnie rromă, din judeţul Suceava, despre care exista suspiciunea că săvârşesc infracţiuni de furt, prin oferirea la vânzare de diferite bunuri de uz casnic. Conducatorul auto a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 2.000 de lei, conform Legii 12/1990.
Tot duminică 17 decembrie, poliţiştii Postului de Poliţie Frumuşica au depistat în trafic, pe drumul european DE 58 de pe raza localităţii Frumuşica, un autoturism în care se aflau două persoane de etnie rromă, din judeţul Prahova, despre care exista suspiciunea că săvârşesc infracţiuni de înşelăciune constând în a oferi inele false la schimb cu carburant auto.
Cu ocazia controlului autovehiculului, au fost identificate 24 de inele din metal galben pentru care bărbatul nu deţinea documente de provenienţă şi suma de 230 lei. Conducătorul auto a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 500 de lei, conform Legii 12/1990, cele 24 de inele şi suma de bani fiind supuse confiscării.
Pentru a nu cădea victime ale infracţiunilor comise de infractorii voiajori le recomandăm cetăţenilor:
să nu dea curs unor oferte comerciale aparent avantajoase şi să nu furnizeze date cu privire la vecini sau alte persoane.
să nu dea curs unor oferte constând în vânzarea diferitelor obiecte de uz casnic direct la domiciliu (tigăi, covoare, perdele). Acestea sunt doar pretexte folosite de persoane necunoscute pentru a intra în locuinţa cumpărătorului, iar în momente de neatenţie sustrag chiar şi bunuri din imobil
nu lăsaţi să intre în locuinţa dumneavoastră persoane necunoscute, ce se recomandă a fi de la diverse firme de publicitate, de la societăţile de gaz, energie electrică fără a vă prezenta documente avizate ce le fac identificabile.
În cazul în care aveţi suspiciuni apelaţi la numărul unic de urgenţă 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie!