Dorohoi News Logo

47 de ofiţeri de la PTF Albiţa au fost trimişi în judecată de DNA

albita

Procurorii anticorupţie au trimis în judecată 47 de ofiţeri şi agenţi de poliţie de frontuieră, din care 30 în arest, de la PTF Albiţa, din judeţul Vaslui, sub acuzaţia de luare de mită în formă continuată şi constituire sau aderare la un grup infracţional organizat, informează DNA.

Potrivit DNA, au fost trimise în judecată 30 de persoane în stare de arest preventiv, toţi în calitate de agenţi de poliţie de frontieră, precum şi 17 persoane, în stare de libertate, printre care doi ofiţeri.
În rechizitoriul transmis instanţei, procurorii DNA susţin că, în perioada noiembrie 2010 – ianuarie 2011, cei 47 de poliţişti de frontieră de la PTF Albiţa au pretins, primit ori acceptat, atât în nume propriu cât şi în numele celorlalţi colegi, suma totală de 2.164.800 de lei şi alte bunuri de la persoanele care au tranzitat frontiera. Banii şi bunurile au fost pretinse şi primite cu titlu de mită atât pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, cât şi pentru a face acte contrare acestora, respectiv de a nu efectua un control strict asupra documentelor persoanelor sau autovehiculelor şi de a permite introducerea în România a unor bunuri peste limita legală.

Potrivit DNA, în scopul obţinerii unor foloase materiale ilicite, toţi poliţiştii de frontieră au acţionat coordonat, pe fiecare tură de lucru, în cadrul unui grup infracţional organizat, în care rolurile şi atribuţiile erau în mod explicit prestabilite conform unei „metodologii”, iar beneficiul activităţii infracţionale era împărţit potrivit înţelegerii, între poliţiştii simpli şi cei cu funcţii de conducere.
Structura grupului şi modul de operare utilizat le-au permis poliţiştilor de frontieră să ia mită cu frecvenţă aproape zilnică, activitatea infracţională fiind, în ansamblu, extinsă la nivelul fiecăreia dintre turele care făceau de serviciu în respectivul punct de trecere a frontierei.

Astfel, de regulă, "tariful" era cunoscut de cei care oferă mită: 5 – 10 lei pentru situaţiile obişnuite (cum ar fi doar pentru simpla aplicare a ştampilei), şi aproximativ 10 – 100 de euro sau 50 – 200 de lei în cazul unor situaţii speciale în care "tariful" creştea proporţional cu riscul la care se expunea poliţistul de frontieră (lipsa unor documente, nereguli privind viza, documentele auto sau marfă, produse în cantităţi mai mari).
În această modalitate, pe fiecare tură, un poliţist de frontieră "colecta" în medie între 400 şi 2 000 de lei.

În vederea confiscării sumelor de bani dobândite cu titlu de mită, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale poliţiştilor de frontieră.
Pe 21 şi 22 februarie 2011, procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pe o perioadă de 24 de ore a 40 de poliţişti de frontieră, iar în zilele de 22 şi 23 februarie 2011, Curtea de Apel Bucureşti a admis propunerile DNA şi a dispus arestarea preventivă a unui număr de 32 de persoane. Pentru o parte dintre aceştia, instanţa a dispus prelungirea arestării preventive.

Totodată, prin rechizitoriul înaintat instanţei, procurorii DNA au propus pentru fostul şef al PTF Albişa, Daniel Cristian Corban, înlocuirea măsurii obligării de a nu părăsi ţara cu măsura arestării preventive.
Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Iaşi. (DorohoiNews.ro)
 

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web