Dorohoi News Logo

Infractorii voiajori, o nouă specie de răufăcători în județul Botoșani

politisti

În contextul activităţilor de prevenire, descoperire şi sancţionare a faptelor antisociale săvârşite de infractorii voiajori, luni 25 martie, poliţiştii rutieri din oraşul Flămânzi, au oprit în trafic, pe drumul european DE58, în localitatea Copălău, un autoturism în care se aflau doi tineri, de 24, respectiv 17 ani, ambii din oraşul Hîrlău, judeţul Iaşi.

În urma controlului efectuat, în interiorul autoturismului au fost identificate mai multe bunuri (acumulatori auto, plăcuţe de înmatriculare confecţionate din material plastic şi din tablă şi un spray iritant-lacrimogen) pentru care nu existau documente legale de proveniență.

Pentru abaterile săvârşite la normele rutiere, faţă de conducătorul auto de 24 de ani, a fost dispusă măsura sancționării contravenționale, conform OUG 195/2002 (R), cu amendă în valoare de 1.160 de lei, precum şi măsurile complementare de reținere a permisului de conducere și a certificatului de înmatriculare al autoturismului în cauză.

De asemenea, conducătorul auto a fost sancţionat contravențional cu amendă în cuantum de 500 de lei, conform Legii nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, bunurile identificate fiind ridicate în vederea confiscării.

Poliţiştii atrag din nou atenţia cetăţenilor cu privire la unul dintre modurile de operare adoptate de infractorii voiajori: se prezintă drept vânzători ambulanţi şi oferă spre vânzare diverse bunuri sau afirmă că doresc să achiziţioneze bunuri de la cetăţeni (electrocasnice vechi, fier vechi, diverse produse obţinute în gospodăria proprie). Acesta este doar un pretext de a pătrunde în curtea sau locuinţa dumneavoastră şi să observe unde vă ţineţi lucrurile de valoare sau banii, iar prin distragerea atenţiei, pot comite furtul chiar atunci.

Pentru a nu deveni victimele unor astfel de infracţiuni, poliţiştii vă recomandă următoarele:
Acordaţi atenţie persoanelor străine de localitatea dumneavostră care bat la porţile oamenilor sub diverse motive.
Reţineţi semnalmentele acestora, precum şi alte detalii, cum ar fi bunurile pe care le vând sau autovehiculul cu care se deplasează (culoare, număr).
Ţineţi permanent legătura cu rudele şi vecinii care sunt în vârstă, reamintindu-le de regulile de siguranţă personală, pentru a nu deveni victimele infracţiunilor de furt sau înşelăciune.

În situaţia în care deveniţi victima unei infracţiuni sau aflaţi date despre comiterea unei astfel de fapte, adresaţi-vă celei mai apropiate unităţi de poliţie sau apelaţi numărul unic de urgenţă 112!

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web