Şase focuri aprinse pentru distrugerea resturilor vegetale adunate din gospodăriilor unor localnici din Broscăuţi, Gulioaia (comuna Dângeni), Botoşani, Izvoare (comuna Suharău), Răchiţi şi Loturi (comuna George Enescu) s-au transformat în incendii ce au mistuit vegetaţia uscată de pe cca. 10 ha şi o parte din acoperişul din stuf al unei case părăsite.
Evenimente nu s-ar fi produs dacă proprietarii ar fi supravegheat focurile. Pentru stingerea incendiilor au intervenit 26 de pompieri. Incendiul produs pe raza localităţii Broscăuţi a fost stins de membrii serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din comună. Intervenţia promptă a pompierilor a făcut ca valoarea pagubelor să fie limitată la cca. 1000 lei.
Pentru evitarea producerii unor incendii ca urmare a igienizării terenurilor prin arderea resturilor vegetale se impune colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată. Este interzisă executarea arderii în zone care permit propagarea focului la fondul forestier sau construcţii ori la reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile.
Se recomandă, de asemenea, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri şi desfăşurarea arderii numai pe timp de zi. Mai mult decât necesare sunt asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii, supravegherea permanentă a arderii şi stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.
Reamintim cetăţenilor că arderea miriştilor, stufărişurilor sau vegetaţiei ierboase se realizează numai după îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:
- obţinerea permisului de lucru cu foc eliberat de primării;
- obţinerea acceptului autorităţii competente pentru protecţia mediului;
- informarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă;
- realizarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului. (DorohoiNews.ro)