Ciclul de manifestari, a inclus dezbaterea unor teme de strigenta actualitate din invatamantul botosanean, iar un moment de maxim interes l-a constituit conferinta sustinuta de istoricul Gica Manoli. La reuniunea finala a participat prof. dr. Ada-Alexandrina Macovei-Inspector Scolar General, ISJ Botosani.
In perioada 23-27 aprilie 2012, la Casa Corpului Didactic Botosani, s-au desfasurat sase manifestari stiintifice si pedagogice de prestigiu, reunite sub egida ZILELE EDU - CCD:
· Simpozionul judetean “Experiente educationale”;
· Sesiunea de comunicari “Demersuri didactice de succes” (moderatori-prof. metodist Alin Seucaliuc si prof. metodist Valerian Topa);
· Lucrarile sectiunii “Proiecte educationale” (moderatori-prof. metodist Daniela Biolan si prof. dr. Cristina Manolache);
· Ziua Pensionarului (responsabil-prof. metodist Valerian Topa);
· Simpozionul istoric “1812-2012: DOUA SECOLE DE LA RAPIREA BASARABIEI. SEMNIFICATII ISTORICE”;
· Reuniune de lucru evaluativa.
Programul a mai cuprins si expozitii tematice si de auxiliare didactice realizate de autori botosaneni (responsabil prof. documentarist Isabella Cantemir). Aceasta editie a unei manifestari emblema, pentru institutia de formare si perfectionare a cadrelor didactice a avut ca asistenta inspectori scolari, reprezentanti ai scolilor din judet, pensionari, oameni pasionati de istorie.
Ultima zi a activitatilor a stat sub semnul intalnirii cu istoria, prof. dr. Gica Manoli realizand printr-o expunere sistematica, cu o viziune integratoare si cu o tendinta comprehensiva, o excelenta dar si o tragica panorama a dramelor romanilor din Basarabia, pe parcursul a doua secole. Expertiza exceptionala a istoricului in problema Basarabiei s-a concretizat si in abordarea din perspectiva comparatista, cu relevarea conexiunilor istorice europene, a realitatilor momentului. “Marea Golgota si tragedia neamului romanesc”, “Zidul negru ridicat de Imperiul rusesc”, actualitatea problemei Basarabiei si pozitia cancelariilor europene, evocarea unor calatorii facute peste Prut, “Basarabia, miracol al romanismului”, istoria romanilor deportati, personalitatea lui Ion Antonescu, momenul istoric 1918 – au constituit repere tematice ale expunerii realizate de directorul institutiei gazda.
In cadrul sedintei comune, pentru conturarea unor concluzii finale, prof. dr. Gica Manoli a nuantat: “CCD Botosani a devenit o institutie de top, in randul celor de profil, la nivel national: 2000 de cadre didactice din judet si din afara lui au urmat cursuri de perfectionare, in ultimul an; 61 de cursuri sunt avizate si acreditate iar instituria are trei formatori nationali – prof. dr. Cristina Manolache, prof. documentarist Isabella Cantemir si prof. metodist Alin Seucaliuc; avem parteneriate de amploare cu scolile nr. 8, 10 si 11 din Botosani; derulam proiecte de parteneriate nationale si internationale exemplificand cu "Tineri impotriva violentei"; colaboram deosebit de eficient cu ISJ Botosani.”
Despre semnificatia acestei editii a ZILELOR EDU – CCD, a vorbit si prof. dr. Ada-Alexandrina Macovei, Inspector Scolar General, remarcand: “Aceasta intalnire imi ofera prilejul de a aprecia preocuparea pentru perfectionare si formare profesionala, aspiratiile cadrelor didactice botosanene pentru modernizarea actului didactic. Aici, la CCD Botosani, experienta profesorilor metodisti si profesionalismul lor, sunt aspecte decisive care insotesc si dau valoare ofertei educationale diversa si generoasa, prin care institutia vine in intampinarea cadrelor didactice doritoare de autoformare.”
Concluziile acestui interval de formare, care reprezinta o carte de vizita a Casei Corpului Didactic Botosani, au fost prezentate de prof. metodist Alin Seucaliuc, coordonatorul intregului eveniment. (prof. Cornelius Drescanu).