Școala Hilișeu-Horia a găzduit o activitate inedită, la care au participat membrii Cercului Pedagogic al învățătorilor Ibănești – Pomîrla - Hilișeu și foști învățători ai școlii, în prezent pensionari. Momente folclorice, împletite cu excelente discursuri didactice, organizate pe un sistem modern, implicând metode activ - participative, toate au dovedit că în comuna Hilișeu-Horia se desenează o știință de carte.
Într-o zi metodică, consacrată multidisciplinarității, cei prezenți în care se includ, preotul Emil Ciomârtan, Lucia Alboiu, Corneliu Drescanu au remarcat ținuta științifică, metodică și de consistență a unei lecții, ținută de doamna învățătoare Gabriela Munteanu, care poate fi un exemplu pentru învățământul rural, dorohoian și nu numai.
În același context, preotul Emil Ciomârtan, a afirmat că „asemenea lecții, sunt niște experimente pentru școala dintr-un sat și că merită toată aprecierea”. Corneliu Drescanu a precizat: „Școala din Hilișeu-Horia, reprezintă un reper, și între joc și muncă, între faptul că domnul Director Marcel Dupu este de acolo, că el, profesorul Gheorghe Cojocaru este de acolo, e o demonstrație că și în mediul sătesc metodele activ-participative, nu reprezintă o noutate.” (DorohoiNews.ro)