Dorohoi News Logo

Pop: Ministerul Educaţiei are sute de procese cu absolvenţi cu diplome de la unele facultăţi particulare

pop

Ministerul Educaţiei are sute de procese cu absolvenţi cu diplome de la unele facultăţi particulare, iar numărul cauzelor piedute de MECTS în faţa acestora blochează activitatea instituţiei, de aceea Guvernul trebuie să ia urgent o decizie, a declarat ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop.
Întrebat în legătură cu facultăţile "fabrici de diplome", ministrul interimar al Educaţiei a spus, în emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică de Pro TV, că nu poate să exprime public o poziţie, precizând că va aborda şi acest subiect cu foştii miniştri ai Educaţiei

"Vă pot asigura că voi aborda şi această problemă cu cei trei (foşti miniştri, n.r.). Este un domeniu pe care nu îl stăpânesc. Dar pot să vă spun că numărul proceselor pe care Ministerul Educaţiei le pierde în faţa absolvenţilor blochează activitatea juriştilor ministerului. Dacă în urmă cu jumătate de an aveam una, două procese acum avem sute de cazuri care blochează activitatea Ministerului Educaţiei", a precizat Liviu Pop.

Ministrul interimar al Educaţiei a adăugat că Guvernul trebuie să ia urgent o decizie în acest caz, precizând că poate situaţia privind diplomele va fi clară la sfârşitul lunii mai.

Întrebat de ce ar trebui să hotărască Guvernul în cazul acestor diplome, Liviu Pop a spus că este o decizie politică.

"Nu stă în pixul ministrului acest lucru. Dacă stă în atribuţia ministrului, mi-o asum. Dacă avem 300.000 de absolvenţi, primii 100 au început să câştige. Până unde mă duc în instanţă până ajung cu toţi cei 300.000. Pierd procese pe bandă rulantă",
a mai spus Liviu Pop.

Scandalul diplomelor eliberate de Universitatea "Spiru Haret" studenţilor care au urmat cursuri la învăţământul la distanţă a izbucnit în 2009, iar de atunci mii de absolvenţi au dat în judecată instituţia de învăţământ superior, cerând recunoaşterea acestor diplome. Alte procese au fost intentate de absolvenţi Ministerului Educaţiei.

Fostul ministru al Educaţiei Daniel Funeriu declara, în decembrie 2011, că România risca să nu-i fie recunoscute diplomele dacă nu era rezolvat, prin modificarea Legii educaţiei, scandalul diplomelor false.

Funeriu a făcut atunci aceste precizări la audierea sa în Comisia de abuzuri a Camerei Deputaţilor pe tema problemelor referitoare la nerecunoaşterea de către Ministerul Educaţiei a unor diplome emise de unele universităţi, printre care şi Universitatea "Spiru Haret".

Unii deputaţi au ridicat atunci problema Universităţii "Spiru Haret", care nu ar putea să elibereze din 2009 diplome deoarece Ministerul Educaţiei nu a trimis tipizate şi că sunt absolvenţi care nu-şi pot folosi actele de studii. Funeriu a răspuns că Ministerul Educaţiei a eliberat de cinci ori tipizate pentru diplome din 2010 şi că numărul acestora este acoperitor pentru specialităţile şi programele acreditate, de cele neacreditate neţinându-se cont.

Conform Legii educaţiei, instituţiile de învăţământ superior au fost obligate să închidă specializările şi programele de studii neacreditate sau care nu au fost autorizate să funcţioneze provizoriu, începând din 9 februarie 2011, când a intrat în vigoare legea.

Studenţii şi absolvenţii care au fost înmatriculaţi la specializările sau programele de studii închise au dreptul să-şi finalizeze studiile la specializări identice sau similare din acelaşi domeniu, potrivit Legii educaţiei.

Ultimă oră Toate Știrile
Redacție Versiune web